Візит до ОАЕ

Цього тижня Петро Порошенко відвідав ОАЕ із робочим візитом. Приводом для його вояжу через Чорне море до Перської затоки була поїздка на одну з найбільш відомих світових виставок озброєнь і технологій безпеки IDEX–2015.

Український Президент домовився з керівництвом Об’єднаних Арабських Еміратів про постачання деяких видів озброєння і військової техніки. Згода була досягнута за підсумками зустрічей українського керівництва з принцом емірату Абу Дабі, заступником Верховного головнокомандувача ОАЕ та генерал-полковником Муххамедом бен Заїдом аль Нахайяном.

Конкретні цифри контракту, які Україна має сплатити до скарбниці Об’єднаних Еміратів, не розголошують. Хоча Порошенко назвав приблизну суму у "кілька десятків мільйонів доларів". До того ж не відомо, яке озброєння і техніку чи технології будуть закуплені. Загалом візит до ОАЕ можна зарахувати до ще одного міжнародного успіху Порошенка.

В Україні

Тріумфальність арабського вояжу Президента сильно затьмарила стрімке падіння гривні на міжбанку. Поки Порошенко вдихав сухі пахощі Аравійського півострова і домовлявся про постачання зброї, піднімаючи рейтинги української влади, Арсеній Яценюк встиг все зіпсувати в Києві.

Прем’єр перерозподілив відповідальність за стрімке здешевлення національної валюти між керівництвом НБУ та спекулянтами.

Читайте також: Нацбанк викупив 80 мільйонів доларів для стабілізації гривні

Більше того, успішний президентський вояж до Перської затоки, як медіа-подія, не лише не перекрила негативний інформаційний кавалок знецінення гривні, але й не запобігла критиці Президента щодо його кадрової політики, зокрема призначення головою НБУ Валерії Гонтаревої.

Очевидним є той факт, що українська влада намагається за рахунок зрушень у зовнішній політиці затулити власну неспроможність здійснювати адекватну внутрішню політику. Перш за все, вона намагається відволікти суспільство від смертельно-кволого руху з реформування держави.

Американська зброя

Похід Порошенка за американською зброєю на Захід перетворився не на мету, для посилення обороноздатності країни, а на самоціль. Коли одержання зброї дорівнює перемозі у війні над агресором.

Історія з отриманням Україною озброєння від ОАЕ, за інформацією західних ЗМІ, має американське походження. Відомо, що в Еміратах немає розвинутого військово-промислового комплексу, але статус союзників США у Перській затоці дає змогу ОАЕ отримувати вільний доступ до сучасного американського озброєння.

Якщо ця інформація щодо поставок американського озброєння до України через посередництво ОАЕ підтвердиться, то публічно заявити про це Київ не зможе.

Тобто, українська влада буде позбавлена записати це досягнення на свій рахунок. Сучасні американські протитанкові комплекси та системи спостереження і зв’язку тихо потраплятимуть на фронт без широкого розголосу.

Читайте також: Парубій розповів, яку зброю США готові дати Україні

Головне тут, що це озброєння дасть необхідний ресурс для підвищення якості оборони української армії проти ймовірного продовження бойових дій на сході України у наступних кварталах 2015 року, після короткочасного перемир'я.

Сполученим штатам не вигідно офіційно заявляти про початок поставки зброї в Україну. Такі правила міжнародної політики — усі говорять про мир, а зброю продовжують продавати. У цій ситуації США діятимуть аналогічно логіці Росії. Ї військ немає не території України і зброю терористам вона не постачає.

Тепер американці, озброївшись цією логікою, стверджуватимуть, що зброю Україні постачає ОАЕ, а не США. Тому жодних звинувачень до американців щодо миролюбності виникнути не може.