Вони намагалися передати подарунок голові профільного комітету Максиму Луцькому. У коробці лежали роздруківки законопроекту про вищу освіту та петарди, закріплені між собою у вигляді вибухівки.

"Була задумка озвучити свої вимоги, оскільки ніхто із депутатів на перших порах не удосужувався вийти до протестувальників, зараз це вважається поганим тоном у наших господ, спускатися до людей, тому їх варто змушувати це робити", - каже учасник студентської профспілки "Пряма дія" Андрій Мовчан.

"Це передчасно сьогодні приймати рішення кінцеве по будь-якому законопроекту. За основу має бути прийнятий урядовий законопроект, тому що його обговорення тривало півтора роки майже і не може такого бути, що документи альтернативні, які з'явилися один - 30 грудня минулого року, а другий - 6 чи 8 січня. Я вважаю, що це неправильно", - пояснив голова Комітету Верховної ради з питань освіти і науки Максим Луцький.

"Він передбачає централізацію управлінської якоїсь системи, управлінської вертикалі, а парадокс в тому, що для того, щоб наша вища освіта розвивалась, щоб вона ставала більш якісною і конкурентоздатною, нею не треба управляти, треба дати університетам самим можливості для розвитку", - переконує президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт.

"У системі вищої освіти є сьогодні 3 проблеми. Перша проблема - це автономія університетів, друга проблема - це якість університетської освіти і третя проблема - це економічні засади функціонування університетів. Так от, жодне із цих питань законопроект міністерства освіти і науки, молоді та спорту не вирішує", - каже екс-голова Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

Нагадаємо, доопрацьований урядовий проект закону "Про вищу освіту" зареєстровано у Верховній Раді 28 грудня. Попередній варіант документа авторства Дмитра Табачника, що був відкликаний, спровокував хвилю студентських протестів.