У парламенті зареєстровано черговий законопроект, покликаний регулювати сурматеринство.

″Договір правовий в нашій країні не відрегульований - жінка захоче віддасть, захоче не віддасть, але це не її біологічна дитина, а дитина біологічних батьків″, - каже народний депутат, один з авторів законопроекту Раїса Сорочинська-Кириленко.

″Складається договір, де максимально намагаємося прописати всі моменти з практики, що стосується даної програми, але наразі звичайно взагалі країна і Україна потребує належної регламентації цього питання″, - каже медичний юрист Олена Бабич.

Законопроект пропонує зробити сурматеринство не лише приватним, а й передбачити механізм його держзамовлення. Та наразі, переконують медики, держава до цього не готова. Коштів не зовсім вистачає і на традиційні цикли репродуктивної медицини.

″Потреба на сьогоднішній день в Україні десь приблизно 50 тисяч циклів треба робити, щоб допомогти тим людям, які не мають дітей. Сьогодні в Україні робиться, ну, трохи більше чим 11 тисяч, і з цих 11 тисяч тільки 700 робиться за державні кошти″, - каже головний акушер-гінеколог МОЗ України В'ячеслав Камінський.

″Сурогатне материнство - воно коштує немалих коштів: на Україні це суми від 25 до 30 тисяч умовних одиниць, тому що туди входить медична частина, яка десь 25-30 тисяч гривень, може 32 тисячі гривень, якщо це якісь специфічні стимуляції, все останнє - це спостереження вагітності, народження дитини, гонорар - і ця сума набігає″, - каже лікар-гінеколог клініки репродуктивної медицини Наталія Данкович.

У багатьох країнах Європи, ісламського світу і деяких штатах Америки сурматеринство заборонене і карається кримінальною відповідальністю.

″Є дві категорії країн. У першій категорії країн це заборонено і заборонено цим користуватися в іншій країні, так. Інші країни забороняють у себе на території, але не забороняють взагалі-то виїжджати за кордон, таким чином знаходити, ну, щастя материнства в іншій країні″, - каже гендиректор агентства з супроводу допоміжного репродуктивних технологій IRTSA Людмила Смагіна.

Сама ж сурмама повинна бути повнолітньою і мати досвід народження здорових дітей. Перед заплідненням щонайменше 2 тижні триває медогляд. Чи не найбільше перевіряють готовність психологічну.

″Є домовленість між батьками і сурогатною мамою. По народженні вона зразу передає дитинку майбутнім батькам, тобто, не відбувається певної прив’язаності матері до дитини″, - каже міжнародна агенція "Допоміжне материнство" Сергій Лисиця.

Коли ти розумієш, що це не твоя дитина, якось, напевно, по-іншому до цього відносишся, тому що одна річ коли ти розумієш, що це твоя кров тече в цій дитині, то так - то йде якась прив’язаність. А коли ти розумієш, що допомагаєш людям з якоюсь частиною, тому що вони, ну, не можуть з якоїсь причини виносити, так, або якась інша причина, вік, то ти розумієш, що, ну, ти робиш з одного боку і на благо″, - каже сурогатна мама Аня.

В Україні сурогатне материнство набирає все більшої популярності. Щороку на території нашої держави проводять зо дві сотні циклів сурогатного материнства.