"Про це мені, на той момент голові профільного комітету Верховної Ради з прав людини, в лютому 1999 року повідомив дехто В'ячеслав Бабенко, який назвався співробітником ФСБ Росії, українцем за національністю. Спершу усно, а потім (на моє прохання) і письмово він попередив, що готується фізичне усунення Чорновола, і до цього нібито причетні російські спецслужби. Звичайно, я розповів про це В'ячеславу Максимовичу", – каже Удовенко.

Також свідок повідомив. що застереженням Чорновіл знехтував, відповівши, що "напередодні президентських виборів буде ще багато фальшивок і провокацій і їм не варто надавати значення".

Поміж того, свідок додав: після того, що сталося, передав заяву Бабенка тимчасовій слідчій комісії ВР з розслідування обставин загибелі Чорновола і Генпрокуратурі, проте чітких відповідей звідти не отримав.

"Яка доля цієї заяви і чи дала їй хід ГПУ, мені невідомо", – зазначає Удовенко.

Повідомляється, що екс-заступник генпрокурора Микола Голомша відмовився відповісти, чи допитувався слідчо-оперативною групою ГПУ Бабенко, заявивши, що не в курсі подій. Водночас, один з екс-керівників СБУ, який досить близько спілкувався з Бабенком, зазначив, що "у цієї неадекватної людини дуже багата фантазія".

Зазначається, що свідчення Геннадія Удовенка долучені до матеріалів справи.

Нагадаємо, 23 лютого суд відхилив клопотання про закриття справи В'ячеслава Чорновола за терміном давності. Син політика Тарас Чорновіл розповів, що тепер справу розглядатимуть по суті. А це дозволить провести усі необхідні допити та судові дебати.