Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевічс у Twitter закликав ООН вжити відповідних заходів у зв’язку з російським вторгненням. МЗС Литви тим часом назвало дії Росії порушенням принципів міжнародного права і досягнутих раніше домовленостей.

Про неприховану агресію з боку Росії напередодні заявив і постійний союзник України в Європі - Польща. Прем'єр-міністр Дональд Туск у своїй промові перед парламентом зазначив у зв’язку з цим, що з 2016 року Польща збільшить витрати на оборону, а також намагатиметься сильніше впливати на політику ЄС та НАТО.

Пояснити присутність військ в Україні від Путіна також вимагає канцлер Німеччини Ангела Меркель. Про бойові зіткнення між українськими та російськими солдатами заявили МЗС Швеції та Держдеп США.

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що ЄС не буде миритись з введенням військ в Україну, якщо такий факт буде підтверджено. Французький лідер обіцяє посилити санкції щодо Росії, хоча при цьому переймається, що це може зашкодити і французькій економіці.

На фоні початку неприхованої агресії Росії з'явилося повідомлення про відсутність єдності в НАТО. У Північно-Атлантичному альянсі блокують важливі рішення через вплив Росії - про це в своєму Twitter повідомив президент Естонії Томас Хендрік Ільвес. Він написав, що деякі союзники накладають вето на рішення альянсу, посилаючись на акт Росія-НАТО від 1997 року. Президент Естонії не уточнив, які саме ініціативи та якими країнами заблоковані.