Про це заявив голова Національної комісії з регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг) Валерій Саратов.

"Думаю, цього року ми вже перейдемо на економічно обґрунтовані тарифи... Всі питання щодо переходу на економічно обґрунтований тариф, а також графік переходів є в плані національних дій Президента на поточний рік. В цьому році ми повинні будемо підготувати всі проекти документів", – заявив Саратов.

За розрахунками комісії, в середньому по Україні чинні тарифи на воду покривають 70% собівартості, на тепло – 75%. Саратов відзначив, що це пов'язано, в першу чергу, з тим, що ростуть складові тарифу.

"Для розуміння, структура тарифу наступна. У виробництві тепла до 65% складають витрати компаній на газ, 8-10% – на електроенергію, до 20% – зарплата, на інші витрати (ремонти, амортизацію, паливно-мастильні матеріали тощо) припадає близько 10%", – пояснив він.

"У структурі тарифу на воду електроенергія становить 28%, зарплата – 47%, інші витрати – 25%. Але є підприємства водопостачання, де витрати на електроенергію досягають 50-60%", – додав Саратов.

Нагадаємо з 1 травня 2012 року проведено оптимізацію тарифів на електроенергію. Національна комісія у сфері регулювання встановила вартість електроенергії для населення, яке споживає понад 800 кіловат-годин на місяць, від 42 до 54,72 копійок за кіловат-годину.