"Я не можу сказати, що він (Рінат Ахметов) у чомусь відмовляв мені на губернаторській посаді. Так, хотілося більшого. У нас же у всіх було відчуття, що у Ріната є чарівна паличка. Досі говорять: от, якби Рінат на першому етапі... Ми ж на першому етапі не розуміли до кінця, наскільки вся ця тема буде підігріватися російською стороною – як далеко вони готові піти", – сказав Тарута.

"На першому етапі у випадку більш продуманих і жорстких дій з нашого боку можна було локалізувати конфлікт. Але точно не Рінатом. Він намагався їх умовити, простимулювати", - додав він.

За словами олігарха, Ахметов навіть намагався грошима підкупити бойовиків.

"Пропонували за звільнення будівлі адміністрації. Але, як тільки ми домовлялися, тут же приїжджали "зелені чоловічки" зі Слов'янська і швиденько прибирали переговірників або міняли їх філософію. Усередині домовитися було неможливо. Але багато хто думає: якби Рінат тільки захотів", – сказав він.

Тарута додав, що в Ахметова немає своєї армії, як думало багато людей раніше.

"Я ж багатьох нюансів не розумів... Я просив Ріната зібрати "всіх своїх". І створити критичну масу в тому числі і для силового впливу. Але виявилося, що всі вони стали бізнесменами, все трансформувалось. І ті, чиєю функцією раніше було "захищати", вже виявилися до цього не здатні. Це була ілюзія, що у Ріната є своя армія. Я теж думав, що тільки скаже Рінат - і все станеться", - додав екс-керівник ОДА.