Прозорі автомобільні стійки

Компанія Jaguar Land Rover винайшла прозорі автомобільні стійки. Концептуальна технологія дозволяє покращити оглядовість з водійського місця, а також позбутися "сліпих" зон, які можуть бути дуже небезпечними у місті.

Насправді, прозорі не самі стійки. До внутрішньої частини прикріплені спеціальної форми екрани. На них в реальному часі транслюється зображення із зовнішніх камер. При чому система вмикається лише при необхідності.

Приміром, коли в сліпій зоні за стійкою сховалась людина, велосипедист чи автомобіль, і водій не може їх побачити. При чому найближчі об'єкти обводяться віртуальною рамкою-попередженням. Також екрани автоматично вмикаються на перехрестях та під час зміни смуги - на середніх стійках.

Віртуальний автомобіль-навігатор

Ще одна корисна розробка Jaguar Land Rover - віртуальний автомобіль-навігатор. Функція під назвою Follow-Me Ghost Car Navigation відображає на вітровому склі машину-лідера, яка їде до того ж пункту призначення. Водію залишається просто повторювати маневри.

Крім того, британці обіцяють навчити систему виводити на склі інформацію про заправки, парковки, магазини та інші корисні об'єкти поблизу.

Лазерна гармата

Військово-морські сили США взяли на озброєння лазерну гармату. Інноваційну зброю вже випробували і встановили на десантному кораблі "Понс", який перебуває в Персидській затоці.

При цьому представники ВМС одразу уточнили - її використовуватимуть виключно для оборони.

Гармата потужністю 30 кВт і вартістю $40 млн дозволить знешкоджувати невеликі моторні човни і патрульні катери, а також безпілотники. Крім того, система дозволить засліпити пілотів ворожого корабля чи літака і за лічені секунди вивести з ладу деякі бортові системи.

Важливо, що лазерна зброя не потребує боєприпасів, один залп обходиться лише у 59 центів. При цьому невидимий промінь поширюється зі швидкістю світла на відстань до півтора кілометра.

У ВМС вже планують створити нові гармати потужністю 100 чи навіть 150 кВт. Випробування таких установок можуть розпочати у 2016 чи 2017 роках.