“Малий і середній бізнес - він нікуди з країни не йде. Він створює продукт тут, він насичує свій ринок. Ось до цього треба прагнути - щоб у нас не продавалися чужі товари, а щоб у нас продавалися і свої товари, і свої послуги, при чому споживчі, ті які потрібні на кожен день. Не тільки пільги, пільгами ти нічого не вирішиш. Потрібні спеціальні умови, в яких би цей бізнес, як в інкубаторі, зростав, виходив за межі інкубатора та зміцнював саму економіку”, - каже президент Adamant Group Іван Петухов.

Проте на одних солодких словах без живої готівки активний розвиток бізнесу не світить. А допоки з обігових коштів компаній вимивається невчасно повернутий державою ПДВ, шукати фінансові ресурси доводиться у кредиторів. За словами вітчизняних аграріїв, поступово оживає кредитування. Зокрема, на сьогоднішній день аграрний сектор уже залучив близько 6,6 млрд. грн. кредитних коштів.

“За останні 8 днів пільгове кредитування збільшилося на 300 мільйонів, тому що пішли гроші по компенсації кредитних ставок у кількості близько 80 млн. грн., що дозволило залучити пільгові кредити”, - сказав заступник гендиректора УАК Олександр Ярославський.

Крім того, аграрії відзначають поступове покращення кредитних умов. Зокрема, мова про зниження ставок. Якщо з початку року ставки були на рівні 35%, то зараз максимальна обмежується 25%. Банкіри, у свою чергу, також відзначають, що ринок кредитування поступово набирає обертів, хоча ще зарано говорити про докризові показники фінансування бізнесу. Разом з тим, кількість клієнтів стабільно зростає.

“Звичайно, минулий рік пішов на процес відновлення банківської системи після кризи. До того ж, відновлення довіри клієнтів до банків, так і банків до клієнтів. Якщо повертатися до початку року, то кредитувала від сили 5-6 банків із досить вузьким продуктовим рядом. Зараз можна сказати, що ринок поступово відновився”, - каже начальник управління OTP Bank Руслан Співак.

Поки влада розповідає, як має намір підтримати реальний сектор економіки, малий і середній бізнес України готова фінансувати Росія. Насамперед, російські інвестори зацікавлені у налагодженні контактів з потенційними партнерами.

“Ми зацікавлені працювати власне з українськими партнерами на суміжних територіях, де б ми могли розвивати малий та середній бізнес. Ми дуже зацікавлені в обміні досвідом. Ми готові поділитися своїм досвідом і взяти найкраще, що є на Україні”, - сказав заступник голови правління Російського банку розвитку Дмитро Голованов.

У свою чергу, Український союз промисловців та підприємців готовий піти назустріч російським партнерам. Зокрема, у роботі з асоціаціями українських банків та безпосередньо із самими банками для того, щоби спільними зусиллями вирішити проблему розвитку малого та середнього бізнесу.