Так, частка зайнятих у державному секторі, у порівнянні з 1994 роком, скоротилася більше ніж удвічі і на сьогоднішній день не перевищує 20%. Натомість майже вп’ятеро зросла частка громадян, зайнятих у приватному секторі - з 6 до 30%.

За даними Інституту соціології НАН України, за підсумками минулого року, майже третина українців додатково заробляли у позаробочий час. Крім того, громадяни поступово відмовляються від роботи, яка приносить задоволення, на користь більш доходної.

“Чверть людей працездатного віку здатна пожертвувати улюбленою професією, яка не дає достатнього заробітку, на користь виключно доходної роботи, яка приносить гроші”, - каже ст. науковий співробітник Інституту соціології НАН України Ольга Іващенко.

Разом з тим, наголошують науковці, за роки незалежності України у суспільстві виокремився з яскравою динамікою до зростання значний прошарок незайнятих - сьогодні таких, за даними опитаних науковцями респондентів, майже 40% громадян.

Втім, офіційна статистика переконує в протилежному - кількість безробітних скорочується. Так, у першому кварталі поточного року, у порівнянні з аналогічним показником минулого року, цей показник скоротився на 60 тис. громадян - до 1 млн. 900 тис. осіб.

“Що стосується рівня зареєстрованого безробіття - він лише відображає відсоток безробітних, що звертаються у Службу державної зайнятості. Звичайно, всі розуміють, що послугами служби зайнятості користуються не всі безробітні, які шукають роботу, це лише половина таких громадян, значна частина шукає самостійно роботу”, - доповів начальник відділу Державного центру зайнятості Віталій Рябуха.

Зрозуміло, що необліковані службою зайнятості й офіційною статистикою громадяни працюють у тіні. Що ж до офіційного ринку праці, то кількість вакансій у другому кварталі збільшилась на третину, у порівнянні з першим, зауважують у рекрутинговій компанії Head Hunter.

Роботодавці шукають спеціалістів з продажів, фахівців робітничих професій, а також економістів та фінансистів. Проте найбільш перспективною сферою діяльності, фахівці якої користуватимуться значним попитом на ринку праці ще тривалий час, є сфера інтернет-технологій.

“Вони дійсно на сьогоднішній день дуже популярні, це спеціалісти в області програмування, ця область, ми дуже багато працюємо на аутсорсинг, у нас грамотні фахівці і дуже затребувані, тому, на сьогоднішній день, я раджу молодим фахівцям отримувати освіту в цьому напрямку”, - сказала генеральний директор компанії Head Hunter Марина Маковій.

Що ж до власне доходів, на які полюють громадяни, то зарплати українців цього року зростають лише номінально, адже здорожчання життя повністю нівелює підвищення зарплат.

Водночас загальний обсяг заборгованості з зарплатні в Україні становить майже 1 млрд. 200 млн. гривень. Лідерами серед боржників є підприємства промислового сектору та сільськогосподарські компанії.