Спочатку потужний вибух струсонув урядовий квартал в центрі столиці Осло. 17-поверхова будівля, в якій знаходиться кабінет прем’єр-міністра країни Єнса Столтенберга, отримала значні пошкодження. Вибухова хвиля також повибивала вікна у всіх прилеглих будинках.

Жертвами теракту стали щонайменше 7 осіб, серед яких працівники уряду, ще щонайменше 15 людей отримали поранення. Поліція одразу ж оголосила вибух терактом та взялася до розслідування.

Проте це був лише початок кривавої “бані”. Приблизно через 2 години з парому на острів Утоя зійшов високий блондин, одягнутий в поліцейську форму. Він зібрав навколо себе переляканих підлітків, які відпочивали в молодіжному таборі правлячої Норвезької робітничої партії - мовляв, для того, аби зробити важливе повідомлення. Зненацька поліцейський дістав зброю і почав холоднокровно поливати кулями усіх, хто знаходився поруч.

“Ми пішли у їдальню і почули людей, які кричали у паніці. Всім стало цікаво, що відбувається, можливо хтось жартує - подумали ми. Але згодом зрозуміли, що по людях стріляють. Люди вистрибували з вікон і бігли в різні сторони. Багато хто побіг до води і спробував заховатися за камінням та пагорбами. Чоловік був одягнений у поліцейську форму і запевняв, що він хоче нам допомогти. Це був суцільний хаос. Люди стрибали у воду, намагаючись переплисти на інший бік”, - розповідає учасник молодіжного табору Йорген Беноне.

Жертвами вбивці стали більше 8 десятків осіб. Не всі вони загинули від куль - деякі підлітки втонули у водах озера, намагаючись вибратися з пастки. Поліція, яка одразу ж прибула на місце інциденту, заарештувала нападника. Високим блондином виявився 32-річний Андерс Берінг Брейвік, громадянин Норвегії.

Після його затримання ЗМІ одразу ж повідомили, що він притримувався ультраправих поглядів. Це стало відомо після огляду його сторінки у Facebook та мікроблогу в Twitter. Останній, до слова, містив лише одну цитату, авторства англійського філософа Джона Стюарта Мілля - "Одна людина, яка має переконання, вартує ста тисяч тих, у кого є лише інтереси".

Правоохоронці одразу ж пов’язали вибухи в столиці саме з Брейвіком. Коментуючи інцидент, прем’єр-міністр країни Єнс Столтенберг закликав усіх норвежців триматися разом у ці жахливі хвилини.

“Норвегія маленька, але горда країна. Ми дуже близькі один одному, особливо у такі важкі часи, як зараз. Думаю, норвежці зараз солідарні з родичами жертв нападів в Осло та на острові”, - виголосив прем’єр-міністр Норвегії Єнс Столтенберг.

Співчуття норвежцям у зв’язку з терактом висловили лідери держав світу. Серед них - Президент США Барак Обама, глава Франції Ніколя Саркозі, а також Президент України Віктор Янукович та Прем’єр-міністр Микола Азаров.

“Я хочу особисто висловити своє співчуття родинам загиблих. І це зайве нагадування для всієї міжнародної спільноти про те, що разом ми повинні працювати для того, аби запобігти повторенню таких атак у майбутньому”, - заявив Президент США Барак Обама.

Події 22 липня стали найгучнішим терактом в Західній Європі з 2004 року, коли серія вибухів в Мадриді забрала життя двох сотень осіб. Що й казати про самих мешканців миролюбної Норвегії, які до п’ятниці вважали свою країну найспокійнішим місцем на землі. Відтак, норвежцям залишається лише вірити владі, яка заявила, що більше ніколи не допустить повторення подібних подій у майбутньому.