Починаючи з 1 січня наступного року, публічні акціонерні товариства, банки, страховики, а також підприємства, перелік яких буде визначено урядом, мають здійснювати і надавати фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за МСФЗ, тобто за правилами, які будуть зрозумілі іноземним інвесторам. Інші підприємства самостійно визначатимуть доцільність застосування міжнародних стандартів або національних стандартів фінансової звітності.

За словами чиновників, перехід на МСФЗ має стимулювати притік іноземних інвестицій, спростити процес залучення капіталу на міжнародних ринках, а також посилить захист прав власності та інтересів акціонерів, інвесторів та кредиторів.

“Має забезпечити найближчим часом підвищення інвестиційної привабливості економіки України, надходження іноземних інвестицій, залучення капіталу вітчизняними підприємствами на міжнародних ринках”, - каже директор департаменту Мінфіну Микола Чмерук.

Проте до зазначеного часу слід здійснити значну роботу з підготовки та навчання. Сьогодні в Україні є декілька організацій, які займаються підготовкою бухгалтерів до ведення звітності з МСФЗ, зокрема, це Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України та Українська асоціація сертифікованих бухгалтерів і аудиторів. Свою допомогу також пропонують міжнародні організації.

“USAID погодилися підтримувати впровадження декількох заходів щодо міжнародної системи фінансової звітності, а саме допомога при перекладі, створення рекомендацій та підтримка проведення навчальних семінарів”, - сказав керівник проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" Роберт Бонд.

“Треба вивчати його, треба навчити наш бухгалтерський апарат, аудиторську команду, державні установи, щоби ми всі однаково читали, використовували і звітували - тоді цей закон врешті решт запрацює”, - вважає президент федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України Олександр Папаіка.

Водночас фахівці вбачають у запровадженні МСФЗ не тільки позитив. Зокрема, вони занепокоєні дотриманням належної якості звітності. Адже для того, щоби лише перейти на міжнародні стандарти, велике підприємство має сплатити понад 100 тис. дол., не враховуючи щорічні витрати на аудит, тому компанії будуть змушені економити.

“Для економії коштів компанії будуть зверталися до недорогих аудиторських компаній. Які будуть писати недосить якісну по міжнародних стандартах звітність, інші недосить дорогі аудиторські компанії будуть засвідчувати цю звітність і у нас може вийти де-юре міжнародна фінансова звітність, а де-факто - довіра до неї буде невисокою”, - сказав голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко.

Зауважимо, сьогодні фахівці відзначають необхідність не тільки застосування МСФЗ, але й встановлення контролю за їх дотриманням.