У ЄС бачать потребу посилити місію ОБСЄ

"Ми ще не отримали відповіді на наше звернення направити миротворців. Верховна Рада ухвалила постанову із зверненням до ООН та ЄС направити миротворців для того, щоб не лише спостерігати, але й забезпечити імплементацію мінських угод. Це ініціатива, започаткована українським президентом та українським урядом. Це — в наших спільних інтересах. Ми сподіваємося, що наші європейські друзі підтримають цю ідею. Всі прагнуть миру в Європі, а миротворча місія є інструментом його досягнення", — каже прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Офіційні особи ЄС на запитання про миротворців від ЄС відповідають сентенціями про потребу посилити місію ОБСЄ. Навколо теми можливості направлення в Україну миротворчого контингенту склався негласний консенсус мовчання.

Світло на причини такої реакції пролив голова комітету в закордонних справах Європарламенту європейці відправлення свого контингенту розглядають як встрягання в бойові дії.

За словами голови комітету в закордонних справах Європейського парламенту Ельмара Брока, направити місію ООН буде дуже складно, тому що на це мала б погодитися Росія. Вона має право вето в Раді безпеки ООН. Він не впевнений, чи ЄС і далі розглядатиметься як незалежний посередник, тому Брок підтримує ідею посилення мандату місії ОБСЄ.

Миротворча місія ЄС означатиме ніщо інше, як участь у бойових діях,
— каже Ельмар Брок.

Українські дипломати: місія ЄС дасть змогу нейтралізувати вплив Росії на ОБСЄ

Втім, українські дипломати бачать ситуацію значно оптимістичніше. Місія ЄС дасть змогу нейтралізувати вплив Росії на ОБСЄ, наголошують в представництві України при ЄС.

"Ця місія матиме ширший мандат, ніж місія ОБСЄ. Остання сьогодні має дуже вузький мандат. Більш того, місія ОБСЄ була, є і буде заручником волі однієї великої країни ОБСЄ. Ми виходимо з того, що місія ЄС може допомогти у реальний спосіб створити прийнятний клімат для проведення демократичних місцевих виборів", — говорить представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв.

Дія місії ЄС між Грузією та Південною Осетією

Одна місія ЄС вже діє на пострадянському просторі: на адміністративному кордоні між Грузією та окупованою росіянами Південною Осетією.

Досвід моніторингової місії ЄС у Грузії був дуже позитивний. Але я зараз не бачу можливості для швидкого вирішення цього питання у випадку України. Для нас нині найголовніше, щоб санкції пролонгували,
— вважає президент Грузії (2004-2013) Міхеїл Саакашвілі.

Представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв наголошує, що грузинський варіант місії Україні не підійде. Миротворча місія для України мала б бути амбітнішою, а її представники повинні б були не просто курсувати між зоною конфлікту й Україною, а мати доступ до всієї території Донбасу, включно з кордоном. При цьому важливо не як місія називатиметься, а який мандат вона отримує.

Завдяки місії ЄС Україна змогла б переграти Росію не лише в ОБСЄ, але й Раді безпеки, вважають дипломати.

"Для ухвалення рішення про розгортання такої місії є бажаними рішення та мандат Ради безпеки ООН, але це не є обов'язковою умовою. Тобто для направлення такої місії достатньо рішення Європейської ради або Ради міністрів ЄС. Це по-перше. По-друге, такі місії мають свою історію успіху. Вони були успішними в тих країнах, які сьогодні вже є кандидатами на вступ чи членами ЄС: Боснія, Македонія, та Хорватія", — каже представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв.

Передумови для направлення миротворчого контингенту

Втім, експерти кажуть, що поки що передумов для направлення миротворчого контингенту немає. На Донбасі далі, попри режим припинення вогню, стріляють з танків і артилерії.

"Така місія ЄС могла б бути направлена на другій фазі конфлікту, коли процес мирного врегулювання вже є стабільним, добре вкоріненим. До цієї місії мали б входити озброєні солдати, а не беззбройні спостерігачі. Їхнє завдання було б підтримувати мир у регіоні. Але процес мирного врегулювання на Донбасі мав би просунутися суттєво вперед", — каже експерт із питань врегулювання криз при аналітичному центрі "Група з досліджень та інформації" Федеріко Сантопінто.

ЄС має час на роздуми

Українські дипломати радять дати ЄС час на роздуми та осмислення.

"Це, дійсно, непросте рішення для європейців, бо воно потребуватиме великих людських, фінансових ресурсів, і навіть політичного капіталу. Ідеться і про їхню безпеку, про їхній захист, яку зброю вони мають право носити, як вони мають захищатися. Але це рано чи пізно має бути створене. У цьому сенсі місія ОБСЄ, ще раз наголошую, є дуже обмеженою. На мій погляд, саме місія ЄС – це гарантія, що мінські домовленості будуть імплементовані. Ми на правильному шляху, є нервова реакція Російської Федерації. Це значить, що вони цього бояться", — додав Єлісєєв.

Росія не голосуватиме

Росія вже заявила, що не голосуватиме в Раді безпеки, якщо та розглядатиме звернення України до ООН про направлення миротворців.

Щодо звернення України до ЄС їй навіть і реагувати не потрібно, бо сам Євросоюз поки що мовчить.