Про це пише оглядач The Bloomberg View Леонід Бершидський, який посилається на статтю економістів Річарда Еріксона і Лестера Зігера.

Серед варіантів дій у Росії є такі: "відхід" від України, "дестабілізація" (продовження допомоги сепаратистам або економічний тиск), "вторгнення". Три можливих ходи Заходу: "все в нормі" (закривати очі на дії Росії в Україні), "санкції", "військова допомога" Україні.

Читайте також: Терористи хочуть переписати Конституцію України

Аналізуючи дії Росії і Заходу протягом року після падіння режиму Януковича, економісти констатують, що Росія не хоче "йти" з України і обурено реагує на будь-які ознаки втручання Заходу.

"Захід, зі свого боку, в цілому готовий відповідати на ескалацію, здійснювану Росією, але по можливості вибирає найбільш мляві відповідні заходи", — пише Бершидський.

Еріксон і Зігер склали 13 різних сценаріїв. У більшості стан рівноваги — це "санкції" / "дестабілізація".

Росія дестабілізує Україну, створюючи "заморожений конфлікт" — перешкоду для зміцнення демократичної, орієнтованоїна Захід держави, а Захід вибирає стабільну конфігурацію перманентних санкцій, ціною чималих власних збитків караючи Росію за "погану поведінку,
— пишуть економісти про найвірогідніший сценарій.

"На другому місці за ймовірністю — варіант "все в нормі" / "дестабілізація": "Захід вважає, що збереження демократичної, орієнтованої на Захід України не виправдовує витрат і теж дозволяє Росії добитися її геополітичних цілей шляхом успішної дестабілізації", — йдеться в статті.

Читайте також: Путін уже показав, що з ним не можна домовлятись, — експерт

Якщо обидві сторони мислять раціонально, їм вдасться уникнути сценарію, в якому Росія починає повномасштабне вторгнення, а Захід нарощує військову допомогу Україні.

"Можливо, фінал гри вже розпочався, оскільки "Росія продовжує дестабілізувати Україну, а Захід не має наміру скасовувати санкції". Щоб здійснився найвірогідніший сценарій, залишається лише офіційно створити зону замороженого конфлікту", — дійшов висновку Бершидський.

Нагадаємо, у мережі опублікували віртуальну карту, на якій показано місця, де фіксувалися інциденти за участю військової техніки РФ.