Міжнародні інституції, які стоять на сторожі миру та демократії у світі, стали екстрено радитися, як відреагувати на останні події на Донбасі.

НАТО

За підсумками засідання комісії Україна-НАТО Генсек альянсу Єнс Столтенберг вкотре нагадав, чиї війська воюють на Донбасі, та хто допомагає зброєю терористам. А заяву Путіна про начебто присутність в Україні "натівського легіону" - назвав маячнею.

Читайте також: Українська армія — це легіон НАТО, — Путін

"Заява, що в Україні присутній "натівський легіон" - це нонсенс. Єдині іноземні війська, які перебувають в Україні, це російські війська. Присутність російських військ і є проблемою. І проблемою є те, що Росія підтримує сепаратистів озброєнням. Ми бачимо істотне збільшення потоку зброї, яку сепаратисти отримують з Росії. Ми говоримо і про важку техніку, і про багато інших видів зброї",- заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Радбез ООН

Чергову порцію нищівної критики отримала Росія на екстреному засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному з ініціативи Литви. Російському представникові доводилося лише ніяково віддуватися та повторювати завчені фрази.

Читайте також: Радбез ООН знову обговорила Україну і знову безрезультатно

Хочу спитати, як може купка незаконних бойовиків розширювати наступ, захоплювати території і вести напад по трьох фронтах проти держави України? Як може купка бойовиків без зовнішньої допомоги, без доходів, без бюджету мати у своєму розпорядженні всі ці “Точки У”, “Гради”, “Урагани” і “Буратіно”? Як можуть сотні російських матерів отримувати “вантаж-200” зі своїми синами, які загинули в конфлікті, в якому Росія нібито й не бере участі?,
— спитала постійний представник Литви при ООН Раймонда Мурмокайте.

Міністри закордонних справ ЄС прийняли конкретні рішення

На фоні декларативних по суті заяв НАТО та Радбезу ООН найпродуктивніше попрацювали міністри закордонних справ країн Євросоюзу. Рада ЄС продовжила дію санкцій щодо Росії ще на півроку, і пригрозила розширити їх, якщо Москва не візьметься за розум.

Навіть Греція, яка після приходу до влади ультралівих особливо прихильно ставиться до Росії, зрештою підтримала спільне рішення ЄС.

Про можливість нових санкції проти Росії заговорили й окремі країни, і флагманом у цьому списку традиційно виступили Сполучені Штати.