Тож у місті вони проходили нерідко. Однією з відомих локацій Одеси є Потьомкінські сходи, збудовані в 19 столітті. Їхня перша назва - Рішельєвські, вона походить від імені першого градоначальника Одеси герцога де Рішельє.

В епіцентрі історичних подій вони опинилися 1905 року, під час першої російської революції. Тоді відбулося повстання на панцернику "Потьомкін". Бунтівний військовий корабель прибув в Одесу, його зустрічали тисячі людей.

А просто перед Потьомкінськими сходами стоїть пам'ятник герцогу де Рішельє - тому самому, на честь якого спершу були названі сходи. В народі скульптуру прозвали пам'ятником дюку. Площа перед ним стала місцем одеського Євромайдану.

Революція Гідності в Одесі починалася з іншої площі, Думської.

Вона знаходиться перед мерією. Тодішня влада вірила, що народний гнів можна заборонити. Тож згідно з постановою суду протест на Думській площі оголосили поза законом.

Мітинги тут тривали вже після перемоги Євромайдану. На Думську площу сходилися проросійські активісти. Однак у відповідь на їхні заходи в той же час на тому ж місці з'являлися з національною символікою українські патріоти. У підсумку, вони не дозволили, щоб протягом весни в Одесі повторився сценарій із терористами, як то було на Донбасі. Нескорені Одеси захистили свою територію.