"Законопроект про Земельний банк розробляється спільно нашим агентством, МінАП і Нацбанком. Але він не буде вноситися до Верховної Ради одночасно з законом про земельний ринок", - сказав Тимченко, додавши, що бюджет "Зембанку" буде сформований з коштів держбюджету і, можливо, за допомогою двох інших державних банків ("Ощадбанк","Укрексімбанк").

Також, за словами глави Держземагентства, "Зембанк" буде кредитувати малі та середні сільгосппідприємства (максимальна ставка - 8%), а також скуповувати для держави привабливі сільгоспугіддя за прийнятними цінами.

Глава Гоземагентства також заявив, що єдиний електронний кадастр українських земель повинен почати працювати наприкінці осені 2011 р. "Спочатку в кадастрі буде міститися інформація щодо меж ділянок і їхніх власників, але без особистої інформації", - підкреслив Тимченко.

На думку експертів національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", формування прозорих взаємовідносин на ринку земельних ресурсів дозволить збільшити прибутковість сільського господарства Україні до 70 млрд грн, замість сьогоднішніх 5 млрд грн. При цьому після введення сільськогосподарської землі в оборот оцінка вартості земельних ділянок буде відповідати світовій.