Чия ракета влучила в озеро?

У вівторок, 1 жовтня, Президент України Віктор Янукович відвідав Львівщину. Глава держави побував на Яворівському полігоні, де у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки виступив перед учасниками навчань.

Одна з ракет, яку Віктор Янукович запустив на полігоні, помилково поцілила в озеро в одному з сусідніх сіл. Вибуховою хвилею зірвало кілька наметів, які стояли поблизу води, повибивало шибки у мисливських і дачних будинках, повикидало на берег рибу.

Очевидець - пан Володимир - розповів, що снаряд зірвався у воді недалеко від рибалок. Військові інциденту з невдало випущеною ракетою не прокоментували.

Утім, наступного дня мешканців села Грушів на Львівщині запевнили - вибух в озері влаштували рибалки, які таким чином "глушили" рибу. Селянам така версія здалась малоймовірною.

Навчання на Яворівському полігоні

Попри нез'ясований до кінця інцидент із запуском ракет, Віктор Янукович встиг озвучити на Львівщині декілька важлививх обіцянок. Стосувались вони армії, військових навчань та фінансування першого та другого.

Ми з року в рік будемо збільшувати фінансування на навчання для того, щоб військові мали можливість і якісно підготуватись, і якісно використовувати можливості наших озброєнь, можливості нашої армії... Ми побачили, над чим працювати, що нам треба робити. Будемо працювати з "Укроборонпромом" над вдосконаленням нашої техніки, модернізацією існуючих сьогодні озброєнь, - сказав президент.

Крім того, Янукович нагадав про перехід української армії на котрактну основу з 2014 року. Це означає, що цьогорічний осінній призов строковиків має стати останнім.

Я вважаю, що цей рік буде останнім. 2014 рік - це вже фактично початок розбудови нової, сучасної української армії на контрактній основі. Звичайний солдат строкової служби за такий короткий термін часу не здатний отримати якісну підготовку. А ми повинні розуміти, що наші бійці у Збройних Силах мають справу з сучасним озброєнням, електронною технікою, - пояснив Янукович.

Сільське господарство і Податковий кодекс

В четвер, 3 жовтня, Віктор Янукович підписав декілька законів. Зокрема:

Закон №425-VII "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини";

Закон №443-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації осіб як платників податків".

Крім того, Янукович підписав закон, яким розширив повноваження Рахункової палати. Він поставив свій підпис під законом №586- VII "Про внесення змін до статті 98 Конституції України".

Рахункову палату хочуть наділити повноваженнями щодо здійснення контролю за надходженнями до державного бюджету. Зараз закон передбачає здійснення Рахунковою палатою контролю лише за використанням коштів держбюджету. Проте палата не має впливу на контроль за дохідною частиною бюджету.

Янукович висловив також сподівання, що підписання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом сприятиме підвищенню якості української продукції та переходу на європейські стандарти її виготовлення.

Я сподіваюся, що поступове введення положень зони вільної торгівлі створить умови для наших товаровиробників для переходу на нові європейські стандарти. З одного боку, ми будемо мати можливість більше постачати на європейський ринок нашу продукцію, з іншого - нам треба буде обов'язково переходити на європейські стандарти якості нашої продукції, - наголосив президент.

"У процесі впровадження реформ та здійснення модернізації вітчизняного аграрного виробництва варто пам’ятати, що найвищою цінністю залишається людина", - йшлося у виступі Януковича під час відкриття Всеукраїнської агропромислової виставки "АгроЕкспо" в Кіровограді.

Тимошенко погодилась на лікування в Німеччині

Зараз, з наближенням Саміту східного партнерства у Вільнюсі як ніколи актуальним є питання засуджної Юлії Тимошенко.

Питання щодо долі екс-прем'єрки найчастіше ставлять саме Віктору Януковичу, але в більшості випадків вони залишаються без відповідей або без нових відповідей.

У п'ятницю, 4 жовтня, члени моніторингової місії Європарламенту Пет Кокс та Олександр Кваснєвський подали президенту Януковичу прохання щодо помилування засудженої лідерки опозиції. Це звернення стало підсумком їхньої місії в Україні.

Крім того, Юлія Тимошенко публічно погодилась на виїзд до Німеччини на лікування.

Пет Кокс і Олександр Кваснєвський передали мені офіційну пропозицію щодо виїзду на лікування до Німеччини. Я публічно приймаю цю пропозицію, - процитував Юлію Тимошенко Сергій Власенко.

На це відповіла колишній радник президента регіоналка Ганна Герман, наголосивши, що лікування Тимошенко за кордном - це питання, яке до компетенції Януковича не належить.

В той самий час президент висловив сподівання на ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС сьогоднішнім складом Європарламенту.

У нас є певний оптимізм, що саме цей склад Європарламенту зробить цей історичний крок разом з Україною. Для нас дуже важливі контакти з Європарламентом, практично ми усвідомлюємо, що той механізм відносин, які будуються останнім часом між Україною та Євросоюзом, багато в чому буде залежати від позиції ЄП, - наголосив Янукович.