Читайте також: Питаннями України в Росії займеться сірий кардинал Сурков, - російські ЗМІ

1. Сурков - спеціаліст у зв'язках з громадськістю

Свою кар'єру російський політик, якого називають "сірим кардиналом Кремля", починав у банках: спершу в "Менатеп" Ходорковського, пізніше - в Альфа-банку Фрідмана. І там, і там він відповідав за зв'язки з громадськістю. Згодом почав працювати на телеканалі ОРТ, де відповідав за зв'язки з Кремлем.

Пізніше він перейшов на роботу в Адміністрацію Президента. Спершу працював з Єльциним, згодом - з Путіним. В адміністрації Путіна відповідав за зв'язки з парламентом.

2. Сурков - "будівник" російської влади

Йому приписують створення "Єдиної Росії". Отримавши завдання від влади, Владислав Сурков об'єднав міжрегіональні рухи "Единство" Шойгу і "Отечество – Вся Россия" Лужкова і Примакова. Згодом вів переговори з мажоритарщиками, щоб ввійшли в "Єдину Росію".

Також саме Сурков відповідав за призначення в регіони Росії губернаторів. Він відстежував зв'язки і плани потенційних кандидатів.

Також екс-віце-прем'єр був відповідальним за створення в Росії руху "Наші", який підтримував пропрезидентську лінію і зривав роботу опозиції.

3. Сурков відповідав за створення "Сколково"

Владислав Сурков, будучи віце-прем'єром в уряді Путіна, реалізовував проект "Сколково", що мав би стати аналогом Силіконової долини.

Однак саме цей проект став причиною відставки Суркова з уряду. Хоча чиновник входив у склад наглядової ради "Сколково", під час будівництва інноваційного міста почалися проблеми з корупцією, у зв'язку з чим було відкрито кілька кримінальних справ.

4. Сурков - автор фрази про "суверенну демократію"

Цьому політику належить фраза "Наша російська модель демократії називається "суверенною демократією", мовляв, вона не нав'язана ззовні і не захищає нічиї інтереси.

Опозиція перефразувала Суркова і назвала російську демократію "сувенірною".

5. Сурков відверто не приймав Помаранчевої революції

За словами Олега Рибачука, що у 2004-му був членом виборчого штабу Ющенка, Владислав Сурков збирав з російських бізнесменів 600 млн доларів на кампанію Віктора Януковича.

Крім того, він неприховував, що не підтримує революції в Україні, Грузії та Киргизії.

Читайте також: З поверненням до Кремля Суркова експерт прогнозує нову газову війну