Грузинська армія збивала російські літаки з допомогою українських зенітних систем

Під час російсько-грузинського конфлікту 2008-го року Грузія збила кілька російських літаків. Російські ЗМІ говорили, що це зроблено завдяки зенітним системам, які Грузії постачала Україна. Більше того, воєнний конфлікт показали, як наслідок того, що Грузія отримала від України багато зброї.

МЗС України у відповідь оприлюднило заяву, згідно з якою "російські офіційні фактори намагаються перекласти відповідальність на третю сторону".

Українці допомогли грузинам, прикинувшись російськими військовими

Ще одна інформаційна антикампанія, яка стосується конфлікту 2008-го року. Російські та осетинські ЗМІ написали, що українці, перевдягнуті у військову форму російської армії, позували для грузинських фото. На них було зображено, як військові грабують населення Грузії.

МЗС України тоді сказало, що підстав для таких заяв немає. Але у 2012-му Слідчий комітет Росії закінчив розслідування у справі. І повідомив, що факти участі українців у дезінформуванні доведені показами свідків.

Підтримка режиму Каддафі

У квітні 2013-го Україна, Канада, Албанія та Вірменія були названі серед країн, що стали воєнними донорами нині покійного лідера Лівії Муаммара Каддафі. Інформацію оприлюднила The Washington Post, посилаючись на звіти ООН.

Держпідприємство "Укрспецпроект" заперечило факт поставки зброї в Лівію. Представники ДП заявили, що подібні звинувачення - це спроба дискредитації України як важливого гравця на ринку зброї.

Заражені діоксином яйця

У травні 2010-го в Німеччині у магазинах виявили яйця, які містили отруйну речовину діоксин. Німеччина, провівши розслідування, сказала, що винною є Україна. Наша країна нібито постачала кукурудзу з діоксином. Злак же входив у склад кормів для тварин.

Аграрне міністерство України ініціювало у відповідь своє розслідування. Міністр Микола Присяжнюк припустив, що діоксин міг потрапити у корм вже в Німеччині - адже там випробовують нові види харчування для свійських тварин.

Скандал затих, але офіційних вибачень від Німеччини так і не з'явилося.

Євро-2012 купили

Екс-казначей Федерації футболу Кіпру Спірос Марангос дав інтерв'ю Gazzetta Dello Sport, у якому звинуватив Григорія Суркіса в підкупі чотирьох членів УЄФА. За 2-4 млн євро Суркіс нібито "купив" Україні право проводити чемпіонат Європи з футболу у 2012-му.

За це у 2010-му році УЄФА подав на Марангоса в кримінальний суд Швейцарії за наклеп. Справу виграли, Марангос вибачився перед Україною.

Можливо, ця кампанія була вигідною Італії. Адже країна брала активну участь в розслідуванні справи, а її міністр спорту навіть сказав, що Італія готова приймати в себе чемпіонат, якщо вину України доведуть.