Економічний ріст України

Арсеній Яценюк зізнався, що давати прогнози про позитивний економічний ріст України вже цього року — не варто. Глава уряду, тим не менше, очікує на позитивну динаміку у 2016-му.

На 2015 я не даю ніяких прогнозів, що у нас буде великий економічний ріст. 2015 повинен стати базовим для того, щоб в 2016 ми поступово почали зростати,
— сказав прем'єр-міністр в інтерв'ю українським телеканалам.

Поточному року Яценюк приписав роль "року стабілізації".

На думку голови уряду, плани російського президента щодо нашої країни не змінились — Путін хоче знищити Україну.

Ці покидьки в Донецьку і Луганську — вони навмисне знищили інфраструктуру. План Путіна дуже простий і цинічний. Він має кілька цілей. Вважаю, що Володимир Путін не змінив свою мету, а його основна мета — це знищення України. Зараз він намагається добитися своєї мети різними способами, — зауважив Яценюк.

Курс долара і відповідальність Нацбанку

Арсеній Яценюк вважає, що закладені у бюджеті на 2015 рік показники курсу гривні та інфляції — надто оптимістичні.

Коли ми готували зміни до бюджету, то поставили курс гривні 21,7 гривень за долар, так само і по інфляції на рівні 26%. Я вам відверто кажу, що це надто оптимістичний курс. Я б дуже хотів, щоб показники курсу та інфляції були такими. Тому об'єктивно, що цей сценарій доведеться переглядати,
— сказав глава уряду.

Прем'єр порахував, що в Україні кожного дня продають і купують майже 300 мільйонів доларів. За його словами, за останні 10 місяців на міжбанківському валютному ринку пройшло 52 мільярди гривень. Яценюк уточнив — це без врахування валюти, якою розплачувались за газ.

Тому треба зупини паніку і припинити спекуляції,
— заявив він.

Яценюк вважає, що стабілізувати курс гривні допоможуть жорсткі заходи щодо спекулянтів.

Якщо дати жорстких чортів, то відразу попускає,
наголосив голова уряду.

Він нагадав, що якщо в середу курс досягав 37 гривень за долар, то тепер він зміцнився до 29 гривень за долар.

Читайте також: На міжбанку гривня зміцнилась відчутніше, ніж офіційно

Яценюк вважає, що відставка голови НБУ Валерії Гонтаревої без відновлення довіри до Нацбанку буде малопродуктивною.

Я вважаю, що в цій ситуації потрібно приймати відповідальне рішення, і зараз це рішення лежить виключно у площині персонально голови Національного банку,
— наголосив прем'єр.

За його словами, главу Нацбанку може зняти з посади Верховна Рада виключно за поданням президента і тільки на підставі заяви самого глави НБУ.

Питання не в прізвищі голови Нацбанку, а у відсутності довіри до інституту Нацбанку,
— вважає Яценюк.

Кредити для переселенців

У прем'єра запитали також про те, як бути сьогодні найменш соціально захищеній частині українців — переселенцям з Криму та сходу України, які не можуть думати категоріями "через півроку", а мислять категоріями "завтра" або "через кілька годин.

За словами Яценюка, зараз уряд розглядає можливість надання тимчасово переселеним особам кредити на придбання житла в сільській місцевості.

У нас є кілька ідей. Перша ідея — проінвентаризувати в першу чергу в сільській місцевості будинки (багато в селах порожніх будинків), кредит видавати на 30 років: шматочок земельної ділянки, будиночок, кредит. Працюєте, самі себе забезпечуєте,
— пояснив голова уряду.

Прем'єр не виключив, що в майбутньому ці кредити може погасити держава.