Журналіст Віктор Трегубов вибрав шість найбільших міфів про легалізацію зброї, передає "Новое время".

Міф №1.

Зброя потрапить до рук злочинців

"Для бандита простіше, безпечніше, і, що характерно, в ряді випадків просто дешевше придбати собі пістолет на чорному ринку. Це не було складно і раніше, а зараз стало простіше в рази: з АТО валом іде трофейна і просто вкрадена техніка, і за невелику доплату можна придбати не тільки пістолет, але і щось багато більш серйозне", — пише автор.

Міф №2.

Легалізація зброї може призвести до використання зброї при масових заворушеннях, захоплень будівель і так далі.

"Ключова помилка тут — нерозуміння, яка зброя для чого призначена, а також яку зброю вже дозволено до покупки громадянам. Чи можна з пістолетами, скажімо, штурмувати Кабмін? Можна, але ризик буде не меншим, ніж у разі штурму з бейсбольними битами та кухонними ножами. Пістолет, а тим більше револьвер, не призначений для дій в групах і штурмових операцій. У нього дуже низька точність, низька дистанція стрільби, низька енергія кулі, слабка бронебійність і, головне, низький боєзапас", — зазначив журналіст.

Міф №3.

А ось в такій-то країні короткоствол заборонений — і все одно злочинність низька! А в такий-то дозволено — і висока!

"Ключова помилка тут — некоректне подання статистики. Вулична злочинність пов'язана з багатьма факторами: економічними, етнічними, демографічними, і навіть з плануванням міст і окремих районів. Коректно порівнювати не будь-які країни і регіони, схожі за цими показниками (наприклад, сусідні штати США), або одну і ту ж країну, але в хронології — до заборони або дозволу вільного обігу короткоствольної зброї та після нього", — зазначив автор статті.

Міф №4.

Наше суспільство не готове. У нас не той менталітет. Розпочнеться Дикий Захід.

На думку автора статті, ключова помилка у цій думці — перевага власних умовиводів перевіреним фактам.

"Є в світі країна, якій українські прихильники ліцензованої продажу короткоствольної зброї вдячні, як жодній іншій. Якби не вона, довелося б битися з одними висновками за допомогою інших", — зазначив Трегубов.

Міф №5.

Із США приходять новини про маніяків з вогнестрілів, які розстрілюють цілі будівлі!

"Ключова помилка тут — те, що люди в принципі неуважно читають новини.

"На жаль, у ряді випадків мова йде про ірраціональний страх перед зброєю як таким. Часто він поширений серед дам, які в силу поширених в суспільстві гендерних стереотипів просто не отримали відповідний мінімум знань, зате отримали стійке емоційне відторгнення, що не дозволяє оцінити ситуацію неупереджено", — зазначив він.

Міф №6.

Як тільки вирішимо питання продажу короткостволів, їх можна буде купити в кожному кіоску.

"Аж ніяк. Мова якраз про те, як продавати зброю так, щоб, по-перше, відсіювати свідомо неблагонадійних осіб, по-друге, давати зі зброєю базові навички щодо його використання, і по-третє, відстежувати зброю після придбання. Створення адекватного білого ринку для законослухняних громадян — найбільш жорстокий удар, який можна нанести по чорному ринку і громадянам незаконослухняним. А для цього потрібні правила і контроль", — зазначив він.