Мігель повернувся до мене, підбіг, подивився прямо у вічі своїми великим карими очима і сказав: "Мамо, я буду сумувати за тобою". Я сказала йому: "Сонечко, я теж буду за тобою сумувати, це ж лише три тижні". А він мені відповів "Мама, але якщо літак впаде?". Я сказала "Ні, сонечко, літак не впаде", - згадує Саміра Калер, яка втратила в авіакатастрофі 2 дітей.

Одразу ж після падіння Боїнга уряди десятків країн світу, чиї громадяни були на борту літака, зажадали повернення тіл на батьківщину.

Жахливе мародерство терористів

Та терористи мали інші плани. Упродовж майже тижня вони не підпускали нікого, хто хотів наблизитись до місця трагедії.

Терористи мародерствують на місці аварії "Боїнга 777": вони забирають гроші з гаманців жертв, їхні прикраси та інші цінні речі. Існує також велика загроза тому, що терористи на місці аварії збирають алюмінієві останки лайнера, щоб здати їх на металобрухт, - розполвів радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

Робота спостерігачів ОБСЄ під дулом автоматів

Заяви терористів про те, що на місце падіння літака одразу ж допустять рятувальників та міжнародну комісію, виявилися цинічною брехнею. Спершу в уламках вдосталь покопирсалися російські спецслужби. Переодягнені у форму українських рятувальників, вони знайшли бортові самописці розбитого лайнера і вивезли їх у невідомому напрямку. У руки малайзійців чорні скриньки потрапили лише за кілька днів.

Коли на місце падіння літака допустили групу міжнародних експертів, розслідування одразу ж почало давати збої. Терористи дозволяли оглядати уламки літака лише під дулами автоматів, постійно втручаючись у процес.
Найнагальніше питання - доставку додому тіл загиблих - вдалося вирішити шляхом складних переговорів з бандитами.

Останні самі завантажили тіла та фрагменти у потяг-холодильник. Більше двох діб поїзд стояв на станції у Торезі. Увесь цей час рідні та близькі просили дозволити відправку.

У Харкові тисячі людей прийшли провести в останню путь труни з тілами загиблих

У вівторок потяг з тілами нарешті прибув до Харкова. На території заводу імені Малишева останки переклали у труни. Наступного дня українці проводжали в останню путь жертв авіакатастрофи.

За кілька годин два військово-транспортні літаки з "вантажем 200" приземлилися в нідерландському Ейндховені. Їх зустрічали члени королівської родини, прем'єр-міністр країни Марк Рютте та родичі жертв авіакатастрофи.

У четвер, п'ятницю та суботу все нові і нові літаки продовжували доправляти труни з тілами загиблих до Нідерландів, які погодилися очолити комісію з розслідування обставин трагедії. І Амстердам, і Київ понад усе хочуть вивести винних у смерті трьох сотень людей на чисту воду.

Нашим найголовнішим пріоритетом, нашим спільним пріоритетом зараз є забезпечити повний доступ до місця катастрофи, гарантувати прозоре та ефективне розслідування, - заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

У світі майже не сумніваються, хто є винним у катастофі

Між тим, у світу залишається дедалі менше сумнівів в тому, хто стоїть за збитим літаком.

За даними нашої розвідки у Вашингтоні, те, що сталося з цим рейсом, не є більше таємницею. Літак було збито ракетою, випущеною з території що контролюється сепаратистами, - розповів посол США в Україні Джеффрі Паєтт.

Один з лідерів сепаратистів - Олександр Ходаковський, у інтерв'ю журналістам Ройтерса сам обмовився , що терористи мали ЗРК "Бук", з якого і збили пасажирський літак.

Росія між тим продовжує категорично заперечувати свою причетність до смерті трьох сотень людей.