За її словами, зовнішніми причинами трудової міграції українців є великий ринок праці країн Заходу та Росії, а також приваблива зарплата.

"Мінімальна заробітна плата в Україні зараз 130 доларів, середня – 330 доларів. І дуже довго у нас мінімальна зарплата була нижча за прожитковий мінімум", – сказала експерт.

Вона зазначила, що реально кількість безробітних в Україні на сьогодні становить 1,8 мільйона осіб або 8,1% від економічно активного населення, а чисельність зайнятого населення – 20,2 мільйона осіб.

За її словами, три мільйона українських мігрантів щорічно привозять до України близько 7 мільярдів доларів.

"Існує думка, що наші мігранти працюють за кордоном нелегально. Це практично неможливо за тої налагодженої політичної та економічної системи, яка діє за кордоном”, – наголосила Петрова і додала, що понад 50% українців за кордоном працюють на керівних посадах.

Найбільшим попитом серед українських трудових мігранів користуються Іспанія, Італія, Португалія, Польща, Греція, Туреччина і США.

"У 2010 році 5 тисяч українців стали жителями Сполучених Штатів і поповнили трудовий потенціал", – сказала експерт. При цьому Петрова наголосила, що лише сильна криза у тих країнах, де працюють українські мігранти, може змусити їх повернутися на Батьківщину.