У 2011 році в конкурсі "Кращий приватний інвестор" між учасниками велася активна боротьба за призові місця. Так, у топ-20 увійшли 4 mts, а переможець у цій номінації, mts_Watcher, показав прибутковість в 288,55%, зайнявши за підсумками конкурсу 6 місце в абсолюті.

У той же час, у російському конкурсі ЛЧІ останні кілька років роботи здобули велику популярність і незмінно входять до трійки лідерів.
У нашій країні цей вид біржової торгівлі також знайшов своїх прихильників.

"Якщо до запуску "Української біржі"про торговельні роботах можна було тільки в інтернеті почитати, то зараз цей вид торгівлі доступний кожному українцю і навіть в рамках конкурсу "Кращий приватний інвестор 2012". Цього року з'явився тип учасника «robot». У минулому році біржа ще не наважилася виділяти роботів в конкурсі, а алгоритмічні трейдери мали скромну приставку "mts" (mechanical trading system)", - розповів керівник управління брокерського обслуговування ІГ "УНІВЕР" Олександр Куликов.

Він додав, що майже половина в конкурсі алготрейдеров – клієнти ІГ "УНІВЕР".

"Український алготрейдінг активно розвивається завдяки великій кількості талановитих програмістів і математиків у нашій країні. Кожен сучасний торговий термінал надає нескладні можливості для створення і програмування власної торгової стратегії. Нам дуже приємно, що на сьогодні 9 з 22 зареєстрованих в конкурсі алготрейдеров - наші клієнти", - додав Куликов.

Олександр Куликов додав, що для того, аби повторити досягнення російських колег у вітчизняних алготрейдерів є ще 10 тижнів, а поки в топ-20 учасників входять 4 "роботи": robot_ds (+26,04), robot_Alex80 (+22,87), robot_Watcher (+21,87), robot_Collapse (+14 , 01).

Примітно, що всі чотири учасники використовують виключно ф'ючерси, але їх торгові стратегії істотно різняться.

Robot_Watcher - команда досвідчених учасників, у минулому році серед алготрейдеров ЛЧІ вони посіли перше місце. Їх стратегія передбачає високочастотну торгівлю на дрібних коливаннях ринку, що гарантує невелику, але більш стабільний прибуток.

"Такий підхід вигідний ще й тим, що мінімізує ризики істотних коливань ринку, наприклад на глобальних новинах", - розповідає Олександр Куликов.

Robot_ds - більш ледачий, вчиняє за торгову сесію всього кілька угод, та й то не щодня. Його стратегія, очевидно, побудована на великих тайм-фреймах (часових проміжках) і відпрацьовує більш значні зміни.

З одного боку такий підхід поки приносить більш істотний результат по відносній прибутковості (цей учасник за підсумками минулого тижня посів перше місце серед усіх конкурсантів-роботів), але, з іншого боку, він більше схильний ринкових ризиків, тому що має на увазі більш тривале збереження позицій і в разі різкого руху ринку проти позиції може принести значні збитки.

У загальному заліку лідирує учасник під ніком ZAMICAS, успішні операції з ф'ючерсом на індекс UX якого дозволили піднятися на 5 позицій вгору і показати результат + 47,7%. На другому місці з результатом 43,59% - Sash, який за тиждень піднявся на 16 позицій. + 32,27% - зумів заробити val.

Крім того, в рамках ЛЧІ 2012 проходить конкурс "Кращий репортаж". До розгляду приймаються роботи професійних журналістів друкованих, електронних ЗМІ та Інтернет-видань, студентів профільних ВНЗ, а також всіх тих, хто відчуває в собі письменницький потенціал і кому цікава тема трейдингу на фондовому ринку в цілому і процес проходження конкурсу зокрема.

За підсумками конкурсу буде обрано 2 фіналіста, які будуть нагороджені цінними призами від організатора конкурсу. Одного з них визначить журі номінації, другого - читачі шляхом голосування на сайті investor.ux.ua.

Конкурс "Кращий приватний інвестор", який організовується "Українською біржею" - це єдиний в Україні біржовий конкурс серед приватних інвесторів, завдяки якому будь-який бажаючий може спробувати свої сили в трейдингу. Інформаційний партнер конкурсу "Кращий приватний інвестор 2012" - Корреспондент.biz.

Нагадаємо, 18 вересня 2012 стартував єдиний в Україні біржовий конкурс серед приватних інвесторів, завдяки якому будь-який бажаючий може спробувати свої сили в трейдингу. Мова йде про конкурс "Кращий приватний інвестор 2012".