Священики з усієї України ризикують життям разом із солдатами

Там іде війна. Справжня війна, де стріляють, вбивають. Ми попали один раз під обстріл такий... Два рази там обстрілювали нас. Ну звичайно, як на війні. Для мене це – звично, а для багатьох людей – дуже важко, – говорить капелан Самооборони Майдану Тернопільщини отець Іван Гуня.

Воїни потребують духовної підтримки

За плечима в отця Івана – війна в Афганістані та служба капеланом Самооборони Майдану Тернопільщини. Тепер його духовної підтримки потребують воїни, які протистоять сепаратистами та російським найманцям.

Смерть дивиться їм в очі. Відчуття близькості кінця і смерті відповідно приводить людину в певний стан такої замкненості, депресії, в якій людина сама не знає, що вона хоче. І відповідно їй треба допомогти. Молитвою і духовною зміною цього внутрішнього стану людини, коли він зрозуміє, що це – природно на війні бачити, відчувати близько смерть. Але важливо і природно для людини боротися за життя, – говорить отець Іван Гуня.

Батальйон небайдужих допомагає харчами та спорядженням

Допомагає українським воїнам і Православна Церква Київського Патріархату. Архієпископ Полтавський Федір координує роботу волонтерів Полтавського батальйону небайдужих, який збирає благодійну допомогу для земляків, які беруть участь в АТО. На передову відсилають не лише харчі, а й військове спорядження: броньовані та розвантажувальні жилети, тактичні окуляри.

Полтавські волонтери зібрали для армії майже 300 тисяч грн

Звіти про використані кошти викладають на сторінці Батальйону небайдужих в мережі Facebook. На даний час волонтерам вдалося зібрати для армії 300 тисяч гривень.

Біженцям допомагають не лише житлом, а й працевлаштуванням

Священник Київського патріархату отець Микола допомагає розселити біженців зони АТО в Центрі реабілітації та соціальної допомоги, що діє при місцевій православній громаді в селищі Коцюбинське на Київщині. В Центрі проживає більше 100 біженців з різних міст Донеччини. Їм не лише допомагають знайти дах над головою, а й влаштуватися на роботу.

Відвідувачі магазинів самі обирають, що купити та пожертвувати

Так збирає допомогу мешканцям звільнених від сепаратистів Слов'янська і Миколаївки отець Захарія з Православної Церкви Московського патріархату. Відвідувачам гіпермаркету роздають список продуктів, яких потребують жителі зруйнованих міст, і кияни охоче допомагають співвітчизникам. Аби не вигнали, отець Захарія залучив до акції свого друга актора – Володимира Горянського.

Люди йдуть і кажуть: "Яке вам велике спасибі. Ми хочемо допомогти, але не знаємо як і куди. І ось, ось такі акції, де ми стоїмо біля мегамаркетів, біля великих магазинів і говоримо, що потрібно – піти в магазин, і для людей, які потребують, щось купити потрібне і віддати, – говорить актор Володимир Горянський.

Допомогу, зібрану Церквою, отримали жителі Слов'янська

За плечима в отця Захарії – служба православній пастві під час конфліктів в Лівії та Сирії, поранення. Тепер лікувати рани, завдані війною, йому доводиться у власній країні. В Слов'янську допомогу, зібрану православними волонтерами, отримали до двох тисяч мешканців міста.

Протестантський пастор організував евакуацію мешканців Слов'янська

Допомогти ближнім в біді намагаються і протестанти. Баптистський пастор зі Слов'янська Петро Дудник організував евакуацію жителів міста, коли його контролювали сепаратисти. Наляканих мешканців приймали, годували, допомагали з одягом, грошима та медикаментами християни-баптисти в місті Ізюм Харківської області.

Українські іудеї рятують єдиновірців

Врятувати єдиновірців, які гинуть під час бойових дій на сході України, намагаються також українські іудеї.

Те, що відбувається там – це схоже на те, що в Секторі Газа. Тобто бойовики. Тобто незрозуміло звідки отримає удар. Жителі під обстрілами. Бойовики прикриваються місцевими жителями. Стріляють з шкіл, з лікарень. Тобто почерк скрізь – один і той же, – головний рабин України Моше Асман.

За допомогою іудейської громади, біженців з зони АТО розміщують в санаторії в місті Шпола на Черкащині. Поранених українських силовиків відправляють на лікування до Ізраїлю.

В лавах Нацгвардії з сепаратистами воюють воїни-мусульмани

Воїни-мусульмани, які воюють з сепаратистами в лавах Нацгвардії, отримують від єдиновірців халяльну їжу, яку мають вживати в місяць Рамадан, та духовну літературу.

Ми знаходимо людей, які згодні прийняти сім'ї біженців. Зараз у нас місяць Рамадан. І кожен мусульманин старається допомогти іншому, якщо він має можливість. І ось ми за цей час за Рамадан допомогли більш ніж 40 сім'ям біженців, які мали потребу сааме в продуктах. Кожна сім'я отримала десь по 30 кг продуктів, – речник Духовного управління мусульман України "Умма" Олег Гузік.

Сепаратисти називають себе "православними воїнами"

Підтримкою церкви намагаються заручитися і сепаратисти. Нерідко вони називають себе російськими "православними воїнами", а одна з терористичних груп, що діють на сході України, називається Російською православною армією.

Священик з Луганщини очолював збройний загін сепаратистів

Віра не заважає терористам влаштовувати вогневі позиції поблизу храмів та дитячих закладів. Тим часом деякі місцеві священники Донеччини та Луганщини з георгіївськими стрічками благословляли сепаратистів на збройну боротьбу з українськими воїнами.

Священником виявився затриманий СБУ ватажок озброєного загону сепаратистів Володимир Марецький, який в травні намагався зірвати президентські вибори в одному з селищ Луганщини. Єпархіальна рада усунула священника-сепаратиста від пастирських обов'язків.

Чимало православних чинять сепаратистам пасивний спротив

"Хресні ходи" та "освячення", що їх влаштовують сепаратисти, тепер зазвичай відбуваються без священників. На окупованих територіях чимало православних чинять сепаратистам пасивний спротив. Так, били дзвони православного собору в Донецьку, коли донецькі водії гудками своїх автівок влаштували акцію на підтримку єдності України.

Жертвами терористів стають нові християнські мученики

Жертвами сепаратистів та російських найманців стають нові християнські мученики. В травні в Костянтинівці найманці-чеченці вбили позаштатного священника Московського патріархату отця Павла, який біля блокпосту намагався врозумити сепаратистів. В Слов'янську сепаратисти розстріляли чотирьох прихожан протестантської церкви – двох дияконів та синів пастора, називаючи їх зрадниками російського народу.

Іудеям в Донецьку погрожували конфіскацією майна та виселенням

Мусульмани вимушені або відмовитись від нічної молитви в мечеті, або лишатись в ній до закінчення комендантської години. Про погрози з боку сепаратистів повідомляли також іудеї Донецька. В квітні невідомі в балаклавах розклеїли поблизу синагоги листівки з вимогою всім євреям пройти в ДНР реєстрацію вартістю 50 доларів. Тим, хто відмовиться, загрожували конфіскацією майна та виселенням.