Президент України Петро Порошенко перед підписанням угоди наголосив: остаточна мета України – членство в Євросоюзі й продемонстрував кулькову ручку. На ній маркована дата – 29 листопада 2013 року. Саме тоді планувалося підписання угоди про асоціацію з Україною, від якого Віктор Янукович відмовився.

Дехто з єврокерманичів не приховував емоцій, наголошуючи на історичності моменту, як-от, приміром, єврокомісар з питань розширення Штефан Фюле.

Наразі всіх цікавить,чи будуть запроваджені нові санкції проти Росії і чи буде продовжене перемир’я на сході України. Прем’єр-міністр Фінляндії Олександр Стубб пояснив нам, що найближчі 48 годин будуть вирішальними для ухвалення рішення про санкції в ЄС.

Отже, 30 червня – такий новий дедлайн встановила Європейська рада на своєму саміті для сторін конфлікту, щоб ті виконали чотири ключові вимоги. Вони включають погодження механізму контролю за дотриманням режиму припинення вогню за участі ОБСЄ; повернення під контроль українських силовиків захоплених бойовиками прикордонних пунктів; звільнення всіх заручників; початок реальних переговорів щодо реалізації мирного плану Петра Порошенка.

Все це змусило припускати, що перемир’я на сході буде продовжене до понеділка. Хоча сам Петро Порошенко наголосив, що ухвалюватиме рішення щодо цього сьогодні ввечері після консультацій із силовиками. Наступні покоління українців пам’ятатимуть цей день як ще один крок до Європи, - наголосив президент Європейської ради Герман Ван Ромпей.