Про це заявив перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков, повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Видобуток вугілля в Україні скоротився на 35%. Із 150 вугільних шахт 115 перебувають на окупованих територіях. Тому є потреба продовжувати закупівлі вугілля за кордоном, зокрема за існуючими контрактами з Росією та ПАР. Зараз ведуться переговори про майбутні поставки вугілля з ПАР, Австралії, В’єтнаму та Казахстану на нових ринкових умовах, які є більш вигідними для України. Таким чином, ми диверсифікуємо джерела надходження вугілля до України,
— зазначив урядовець.

За його словами, на даний момент ситуація у вугільній промисловості виглядає таким чином: за листопад-грудень 2014 року на українських ТЕС було використано 2,3-2,4 млн т вугілля, залишок – 1,4 млн т.

За період з вересня по грудень обсяг імпорту вугілля становив 2 млн тон з РФ та ПАР. У січні 2015 року Україна планує закупити 620 тисяч тонн вугілля. В державному бюджеті передбачено виділення 1,8 млрд. грн. на закупки вугілля у 2015 році.

Зюков заявив, що Україна може закуповувати вугілля лише у тих підприємств на окупованих територіях, які перереєструвались на території України. Уже перереєструвалось підприємство "Луганськвугілля", йде процес реєстрації інших держшахт.

Щодо необхідності закупівлі вугілля у Російської Федерації, заступник міністра наголосив на його низькій ціні та перевагах логістики. Закупівельна ціна російського вугілля зараз є нижчою ніж собівартість українського палива і повинна складати 72-73 долари США за тонну.

Раніше повідомолялося, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України веде переговори про подальші закупівлі вугілля з ПАР, Австралії та В'єтнаму.