Про це повідомив перший заступник начальника головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Талалай.

Чинним законодавством в умовах, коли в державі оголошена мобілізація, військовозобов'язані не мають права залишати місце проживання без дозволу відповідного районного військового комісара. Тому питання оформлення такого дозволу оформляється у формі відповідної довідки,
— сказав він.

Таку ж довідку військовозобов'язані повинні мати навіть при виїзді за межі свого адміністративного району.

Читайте також: В Україні немає обмежень щодо виїзду військовозобов'язаних за кордон, — Полторак

"Військовозобов'язаний, який в умовах, коли в державі проводить мобілізація, має намір покинути місце проживання і виїхати за межі адміністративного району, він повиннен про це повідомити районного військового комісара і отримати дозвіл... Це не обов'язково виїзд за межі державного кордону. Навіть переміщуючись по території держави", — наголосив Талалай.

"Тому, що він (військовозобов'язаний) може бути необхідний для комплектування військ. Якщо у ньому немає потреби, йому видають довідку і він з цією довідкою переміщується", — роз’яснив військовий.

Генерал уточнив, що таку довідку не потрібно отримувати, якщо військовозобов'язаний виїжджає за межі свого адмінрайону "на день-два". За його словами, мінімальні терміни для виїзду поки остаточно не визначені, і це, та інші питання, будуть врегульовані найближчим часом.

За словами Талалая, потреба у цій довідці стосується випадків, коли військовозобов'язаний має намір виїхати за межі держави під час мобілізації.

"Це має бути довідка установленої форми у військовому комісаріаті, де визначено що громадяни такий-то перебуває на обліку і має дозвіл на виїзд", — додав він.

Нагадаємо, 30 січня Президент України Петро Порошенко підписав указ про додаткові заходи щодо часткової мобілізації у 2015 році. А це додаткові зобов’язання і для Верховної Ради, і для Кабміну та низки міністерств, і для Генштабу.