В планах реставраторів: звільнити вулицю від недобудов, зробити її привабливішою для туристів, а також відремонтувати аварійні будівлі та інженерні мережі. А таких на узвозі третина, констатують реставратори.

”Ми цим проектом хочемо забезпечити належний вигляд за іконографією, тобто що в добу хоча б ця цифра людей була забезпечена всім-всім-всім”, - каже головний розробник Концепції реставрації Андріївського узвозу Ольга Рутковська.

Однак, попри гарні наміри, навколо реставрації Узвозу вже знайшлося багато суперечливих моментів. Наприклад, поява багатоповерхового готелю, який планує звести приватний інвестор, чи доля митців, які вже давно стали символом Андріївського.

”Ніяких стаціонарних побудов для художників робити не треба, бо інакше Андріївський буде щось середнє між базаром з одного боку, а з іншого будем бачити металеві будки”, - каже голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригінець.

План реставрації Андріївського Узвозу обійдеться у кругленьку суму - понад 210 мільйонів гривень. Однак яким чином витрачати ці гроші, та й чи витрачати взагалі, вирішуватиме міська адміністрація.