Іронічна комедія "Субмарина", яка відкрила фестиваль, розповідає історію кохання і дорослішання пересічного 15-річного британського підлітка. Саунд-трек у стрічці виконав фронт-мен гурту Arctic Monkeys Алекс Тернер.

Стрічку у Києві представила спеціальна гостя - Ханна МакГіл - відомий британський кінокритик. Каже, сучасне кіно Об’єднаного королівства переживає переломний момент.

“У нашому кінематографі нині різноманітні рівні та настрої кіновиробництва. Фільми,такі як “Субмарина”, є надзвичайно глибокими і в той же час веселими. Для них не потрібні величезні бюджети - і без грошей режисери демонструють все на, що здатні. Тому зараз час значних змін для британського кіно - коли відсутність грошей відсіює низькоякісну продукцію”, - каже кінокритик Ханна МакГілл.

Мабуть тому британське кіно в Україні побачити значно легше, аніж вітчизняне.

“Я відкрив сьогодні афішу і не побачив жодного українського фільму в прокаті. Це інше питання - чому українські фільми не виходять в прокат, бо принаймні 10 фільмів на рік повнометражних знімається. Тому це питання і до прокатників , і до наших продюсерів, чи ви заробляєте гроші тільки на виробництві, чи ви все ж таки реалізуєте своє кіно”, - каже голова Української кінофундації Андрій Халпахчі.

“Британці дуже люблять креативити, саме тому наше кіно таке популярне у світі. Тим більше ,наших режисерів та акторів весь час запрошують у міжнародні проекти, що неабияк сприяє популяризації фільмів із Туманного Альбіону”, - каже директор Британської ради в Україні, організатор Мартін Даул.

Після столиці з новим Британським кіно познайомляться ще в Харкові, Одесі, Львові, Донецьку та Дніпропетровську.