Полювання на "тітушок"

Озброєні палицями, кастетами та молотками бійці, яких називають "тітушками", у нічному Києві, за свідченнями очевидців, розбивають автівки і нападають на людей.

Дванадцятеро молодиків самоорганізована нічна варта активістів Євромайдану привела до штабу спротиву, після того, як ті зізналися, що їх винайняли за гроші.

"Їх ніхто не бив, ми їх вивели за периметр і відпустили. Дуже багато звернень від киян про побиті машини. Чомусь органи внутрішніх справ самоусунулись від виконання своїх прямих обов'язків", - розповів один з комендантів Будинку профспілок Сергій Аверченко.

Попередньої ночі стались дуже неприємні моменти. Коли ці "тітушки" хапали наших хлопців – просто студентів, які йшли з Майдану і просто калічили їх. І нами це було сприйняте дуже негативно. Тому що за весь час Майдану ми не один раз мали зустріч із "тітушками". Жодного разу щодо них не застосовувалась фізична сила", - наголошує комендант Майдану Андрій Парубій.

Імена та адреси затриманих "тітушок" записали і передали міліції. Телеканал "24" навідався за однією з адрес. Двері ніхто не відчинив, сусіди спілкувалися неохоче.

Мету, з якою їх винаймають, так само як і замовників, вони повідомити бояться. Кажуть, що їм видають ножі, молотки та наркотики, аби, цитуємо, "розслабитися". Нагадаємо, на журналіста видання "Лівий берег" Макса Левіна близько 5 години ранку скоїли напад саме такі хлопці.

Заяви про "тітушок" міліція ігнорує

Відомий гонщик, телеведучуй, а тепер і громадський активіст Олексій Мочанов написав, що зграйки хлопців тинялися центром міста, били камінням шибки, швидко передислоковувалися і в інших місцях робили те саме. Мочанов неодноразово викликав міліцію та навіть зупиняв машини ДАІ. Але наряду правоохоронців так і не дочекався.

Група осіб з бітами ходила і була загроза життю і здоров’ю людей. Люди дзвонили на телефон гарячої лінії 102. Але міліція не реагувала, не виїжджала. Міліція завжди виконує накази. От. І якщо був наказ не реагувати на подібні виклики по 102, то вона не виїжджала, - вважає експерт з питань діяльності правоохоронних органів Вадим Пивоваров.

Коментувати нічне затримання озброєних молодиків, які пошкоджували майно мешканців Києва, як і, власне, невтручання, - в міліції відмовилися. В МВС України повідомили, що розсилають через Інтернет ті коментарі для ЗМІ, які вважають за потрібне, на прямі ж запитання журналістів не відповідатимуть.

Є багато відео, є багато свідчень тому, що міліціонери не тільки не реагують, а часто супроводжують або спілкуються з представниками так званих "тітушок". Це також наводить на думку, що міліція або координує – якісь спільні дії міліції і "тітушок". Або є, як я сказав, вказівка не чіпляти і не реагувати на порушення з боку так званих "тітушок"", - каже експерт з питань діяльності правоохоронних органів Вадим Пивоваров.

До активістів під час нічної варти приєднувалися кияни. За автомайданівцями, які намагалися з'ясувати місце знаходження альтернативних загонів у спортивному, вели стеження.

В них був наказ, якщо буде штурм Майдану, щоб люди, які будуть тікати, їх бити, а тих, хто на машинах мали навіть стріляти та забирати людей в автозаки. Сьогодні вони, за нашою інформацією, мають зупиняти машини зі Львова і можуть застосувати зброю. У нас єдина реальна зброя - це публічність, щоб люди бачили, що відбувається - завозять просто бандитів в Київ і намагаються цим залякати киян, - розповів активіст Автомайдану Олексій Гриценко.

Викрадення активіста Ігоря Луценка

Для досягнення цієї мети, схоже, не шкодують засобів. Відомого громадського активіста, одного із засновників руху "Збережи старий Київ" Ігоря Луценка не залякали, а викрали в ніч на 21 січня. Близько четвертої ранку він привіз до лікарні травмованого під час штурму урядового кварталу Юрія Вербицького у якого було травмане око, він потребував госпіталізації. Але медики так і не встигли допомогти пораненому.

"Його тільки почали оглядати під час того, як хворому в травмпукнті ока надавали першу медичну допомогу і готували до госпіталізації в офтальмологічне відділення, зайшло чотири-п'ять осіб, забрали його і повезли з собою. Оце, що ми знаємо", - розповів головний лікар Олександрівської клінічної лікарні Роман Василишин.

Я вже з лікарями сьогодні говорила. Вони сказали, що спочатку був шум з коридору, потім завалили в кабінет, схопили Юрія і витягли просто силоміць, нічого абсолютно не пред'являючи, жодних документів, люди по опису в сірих пальто і шапочках чорних, - каже дружина Ігоря Луценка Марія Лебедєва.

Разом із постраждалим невідомі забрали і Ігоря Луценка. Його машина так і залишилася біля лікарні.

Останнє повідомлення Ігор надиктував по телефону. Його дружина та друзі отримали його о 3.53. Ігор помітив, що за ними стежать. Підмога виїхала відразу. Але було вже пізно.

Останній раз я дзвонив, з ним спілкувався, це вже він сидів у машині і вони їхали у лікарню, ну я спитався у якій лікарні. Він каже - орієнтовно Олександрівська, - говорить брат зниклого Юрія Вербицького Сергій Вербицький.

У заяві, яку розповсюдило Міністерство внутрішніх справ, йдеться про те, що міліція Луценка не затримувала і у відділках його немає. Згодом у столичному главку повідомили, що відкрили кримінальне провадження за статтєю 146 Кримінального кодексу України - викрадення, або незаконне позбавлення волі людини.

Тим часом у соцмережі Facebook з'явилося повідомлення від імені Ігоря Луценка, що його дійсно викрали і зараз він нібито перебуває в лісі. "Мене у кульку на голові поставили лобом до сосни на коліна і сказали молитися. Я не відмовився. Поки я читав молитву, мої супроводжувачі щезли", - написано на сторінці активіста.