З 4 по 16 березня Коростенський завод МДФ зливав неочищені від отруйних хімікатів стоки у річку Уж. В результаті в річці загинула вся риба.

“Страшно подумати, що ті люди досі не усвідомили того, що відбулося. Підприємство повністю заплатить штраф, і не буде звертатися в суди. І всі винні на підприємстві будуть покарані, так як ГПУ порушила кримінальну справу. Я думаю, що слідство буде доведено до кінця”, - каже міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський.

За попередніми підрахунками Мінекології, завод завдав збитків водному господарству України на суму не менше ніж півтора мільйони гривень.

"Хімікати які потрапили до річки Уж, за течією потрапили до річки Прип’ять, яка впадає у Київське море. Рибалки вже б’ють на сполох. Риба з Прип’яті, де вона зимує, піде на нерест саме у Київське водосховище", - пояснює президент Громади рибалок України.

“Та риба, яка отруїлася, але ще живе, може потрапити вже по водотоку в Київське водосховище. На водосховищі працюють промислові бригади, артилі, користувачі, виловлюють рибу. І взимку і влітку. Тому ця риба також може попадати до промислового вилову”, - каже президент громади рибалок України Андрій Нелипа.

Скільки отруйної риби потрапить до Київського моря, і скільки її буде виловлено, зараз підрахувати важко, стверджують рибалки.

Наразі на водосховищі працює 20 приватних підприємств, які постачають рибу у торговельні мережі столиці та області.