За словами Єгора Соболєва, державні службовці почали звільнятися самостійно, розуміючи що інакше вони будуть не лише звільнені, а ще й потраплять в перелік люстрованих осіб. Також він зазначив, що немає люстраційного комітету, а є громадський рух.

Це громадянський рух, який розробив і змусив парламент, уряд, президента підтримати законодавство про люстрацію. Тепер ми будемо контролювати щоб державана даний момент виконувала закони, а не просто бажання людей, – сказав Соболєв.

Як повідомив голова Громадського люстраційного комітету, зараз на прохання міністра юстиції формується Громадська раду, яка буде контролювати очищення самого Міністерства юстиції і як іде процес перевірки у всіх інших державних органах. Про кожну перевірку будуть повідомляти на сайті Мінюсту на самому початку разом з декларацією посадовця.

Також Соболєв зазначив, що незважвючи на те, що питання фінасування люстраційного контролю є відкритим – просити кошти у держави не будуть.

Нам потрібні професійні програмісти, організатори, контролери, я не виключаю що потрібне і силове крило. Тому ми потребуватимемо народних грошей і збираємось звернутись до суспільства, щоб воно допомогло таку роботу організувати. Я був з самого початку проти, щоб просити гроші у держави. По-перше у держави зараз грошей немає, бо вони або розкрадаються, або потрібні на війну за незалежність. А по-друге не треба, щоб громадськість залежала від державного фінансування, – пояснив кандидат в депутати.

Соболєв, беручи участь у формуванні Громадської ради з люстрації, повідомив, що вже обдзвонив низку людей, яких хотів би бачити в цій організації

Це, насамперед, відомі на всю країну журналісти-розслідувальники. Але зараз називати їхні прізвища некоректно. Давайте дочекаємося повного переліку кандидатів і далі виберемо з них найкращих, – сказав голова комітету.

Також Єгор Соболєв зауважив, що перевірки в рамках закону про очищення влади торкнуться всіх – від прем'єр-міністра до рядового державного службовця. І усі перевірки будуть максимально відкритими для суспільства.

І президент, і прем’єр мають включитися у люстраційну гонку і показати, що вони справді за очищення влади. Далі почнуться перевірки усіх, хто залишиться на посадах, як і всіх, хто буде приходити на посади, теж за принципом "згори", – запевнив Соболєв.

Слова президента, що закон про люстрацію не є ідеальним, але він його підписує, Соболєв прокоментував так: "Це відзеркалює ту боротьбу людей, які до нього ходили й просили врятувати їх, але з іншого боку, є розуміння, що суспільство не пробачить політиків, які стануть на шляху очищення влади".

А от кидання людей в сміттєві баки, голова люстраційного комітету пояснив, як реакцію людей на гальмування процесу контролю виконання закону про очищення влади.