Теракти на Сході

Протягом останніх двох тижнів Україна знаходилася під пильною увагою всього світу. На жаль, привід для цього переважно був сумним: теракти в Донецьку і Маріуполі висвітлювалися на перших шпальтах найбільших світових ЗМІ.

Далі наведемо цитати з найбільш відомих ЗМІ, які не обійшли своєю увагою ці події.

Німецьке видання Die Welt написали наступне.

В українському місті Донецьку багато мирних жителів були вбиті в результаті влучання реактивного снаряду в автобусну зупинку. За наявними даними, постраждали автобус і автомобіль. За інформацією донецьких лікарів 13 осіб було вбито і близько 20 отримали поранення. Проросійські повстанці в регіоні звинувачують в обстрілі армію.

Керівництво в Києві, однак, звинуватило сепаратистів.

Такі терористичні атаки призводять до смерті українців. Росія повинна зупинити терористів, написав міністр закордонних справ Павло Клімкін в четвер в Twitter.

Прозахідне керівництво в Києві звинувачує Москву в постачанні заколотникам зброї і бойовиків. Заарештовані кілька підозрюваних.

Навіть Індія не обійшла своєю увагою ці жахливі події, і поруч зі статтями стосовно візиту до країни Барака Обами був матеріал про Україну.

Напади на Маріуполь, стратегічно розташоване портове місто, яке було відносно спокійним протягом декількох місяців, стривожили Захід і приведуть, ймовірно, до подальшого загострення відносин з Росією.

Звинувачуючи Москву, президент США Барак Обама заявив, що США працюватимуть зі своїми європейськими партнерами, підвищуючи тиск на Росію.

Також видання уточнює, що лідер сепаратистів Олександр Захарченко спочатку оголосив, що його війська почали наступ на контрольоване урядом місто Маріуполь. Але після того, як стали відомі масштаби втрат серед цивільного населення, він відступив і звинуватив українські сили в організації кривавої бійні в суботу.

Польща, у свою чергу, виявилася більш стриманою у оцінках подій, надаючи перевагу виключно фактам. Так, польська газета Wyborcza пише:

Глава самопроголошеної Республіки Донецька Олександр Захарченко оголосив, що наступ почався на Маріуполь.

Уже 27 людей загинули (двоє дітей) і 97 отримали поранення (5 дітей), вони дуже сильно постраждали,
— процитували вони секретаря Маріупольської міської ради в Facebook.

На блокпості, створеному українською армією поблизу Маріуполя, один військовослужбовець був убитий і ще один був поранений. Про це повідомляє на своєму Facebook В'ячеслав Аброськін, лояльний до влади в Києві, глава міліції в Донецькій області

Найбільша австралійська газета TheAustralian, натомість, дозволила собі називати речі своїми іменами, коментуючи ці події.

Ескалація насильства після теракту в мирному Маріуполі привернула міжнародне засудження, Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун засудив проросійських заколотників, і звинуватив їх в розриві угоди про припинення вогню, Віце-президент США Джо Байден у зв'язку з цим також заявив, що тиск на Росію буде і далі рости у зв'язку з конфліктом.

Українські спортсмени

Окрім трагедій на Сході, не обійшли увагою і досягнення України. Щоправда, поки це стосується лише спортивних досягнень.

Так, багато ЗМІ присвятили увагу поєдинку між Сереною Уільямс та Еліною Світоліною у рамках AustralianOpen. Британське Theguardian обійшлися описанням самого поєдинку та настроями тенісисток.

Так само, як у попередньому раунді, Вільямс почала повільно, але завершився матч в рішучому стилі. Енергійна та агресивна Світоліна примусила американку добряче попрацювати в перших двох сетах.

Натомість, за інформацією NewYorkTimes, у одного з наших біатлоністів не так все добре. Сергію Седнєву загрожує дискваліфікація.

Росіянин Олександр Логінов і українець Сергій Седнєв повинні бути відсторонені від змагань у зв'язку із вживанням допінгу. Про це Міжнародний союз біатлоністів повідомив в понеділок.

Слухання IBU стосовно антидопінгового рішення щодо терміну дискваліфікації для обох спортсменів відбудеться незабаром.

Видання нагадує, що у Седнєва, який минулого місяця оголосив про завершення своєї кар'єри, позитивний результат на заборонену речовину EPO. 31-річний спортсмен завоював бронзову медаль на чемпіонаті світу 2011 року.

У понеділок, українська Федерація біатлону (UBF) сказала у заяві, що під час допиту Седнєв не був у змозі пояснити або спростувати використання незаконних речовин.

Форум у Давосі: Україна-Росія – топ-тема зустрічі

Більшість світових ЗМІ давно заявляють про те, що Україні загрожує дефолт. Це ж формально підтвердили і на форумі у Давосі.

Британці сформулювали мету участі Порошенко у форумі наступним чином:

Криза України є нагадуванням, що "давно забуті" суперечки можуть спалахнути знову, з дуже поширеними наслідками для всього регіону. Петро Порошенко, Президент України, шукатиме на форумі додаткове фінансування, так як його країна ризикує опинитися в стані дефолту через свої борги. Він повинен отримати підтримку від Джорджа Сороса, інвестора, мільярдера і філантропа, який закликає європейські уряди запропонувати Києву більше допомоги. Він буде лобіювати схожі інтереси перед главами Німеччини, Франції та Італії.

Reuters цитували українського міністра фінансів Наталю Яресько.

Місія МВФ перебуває в Києві, і я сподіваюся, що ми домовимося в найближчому майбутньому. Після цього ми хотіли б бачити затверджену програму приблизно протягом місяця,
— сказала Яресько Рейтерс в кулуарах Всесвітнього економічного форуму.

Коли її запитали, чи буде достатньо 15 млрд доларів, щоб витягнути Україну з економічної кризи, Яресько підкреслила нагальну необхідність рішення МВФ.

Головне, наголосила вона, що ми повинні прийняти рішення. І в нашій ситуації це є дуже важливим. Будь-яка сума, якщо рішення не буде вчасно прийняте, може виявитись недостатньою.

Агенство Euronews в ексклюзивному інтерв'ю з форуму в Давосі зробило акцент на економіці Росії у зв'язку з кризою в Україні.

Не тільки ринок знижується, але російська валюта слабшає. Автовиробники знаходяться в процесі локалізації виробництва, але це ще не зроблено, що означає, що як і раніше, є багато запчастин, що ввозяться в Росію. Таким чином, ви можете собі уявити, якщо у вас є товар, який ви продаєте в рублях і частина ваших витрат в євро або в ієні, це буде вкрай невигідно,
— пояснив ситуацію Карлос Гон, голова Альянсу Renault-Nissan.

За його словами, різке падіння світових цін на нафту і міжнародні санкції проти Росії через кризу в Україні підірвали довіру інвесторів і відправили рубль у вільне падіння в кінці минулого року.

BBC зробили акцент на тому, що Президент України Петро Порошенко заявив у середу про переривання свого візиту в рамках Всесвітнього економічного форуму в швейцарському курорті Давос, оскільки йому необхідно тримати під контролем останні події в рамках боротьби офіційного уряду проти "повстанців".

Такою бачив Україну світ протягом останніх двох тижнів. Наступного тижня дізнаємося, як Європа сприйме українське визнання Росії країною-агресором, а також подивимось на реакцію світових ЗМІ стосовно визнання "ДНР" та "ЛНР" терористами. Також спостерігатимемо, що скажуть на перших шпальтах світу про впровадження реформ в нашій країні.

Читайте також попередній огляд іноземної преси:
В донецькому аеропорту зруйновано один із символів боротьби українців