"Сенат США засуджує дії адміністрації президента Віктора Януковича, спрямовані на політично мотивований вирок колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко", - йдеться у тексті резолюції.

Сенат вимагає від Президента України негайно звільнити політичних в'язнів, зокрема, Тимошенко.

"Ця резолюція рішуче і очевидно звернена до уряду України: вибіркового судового переслідування політичних опонентів немає місця в демократичному суспільстві. Екс-прем'єр Тимошенко повинна бути негайно звільнена," - заявив сенатор Дік Дурбін.

США також Державний департамент США та ОБСЄ "здійснювати об'єднаний багатосторонній дипломатичний тиск на президента Януковича, щоб звільнити Тимошенко ".

Ще одним важілем впливу США обрала заборону видавати візу тим особам, які причетні до ув'язненняТимошенко.

"Одним із пунктів цієї резолюції передбачено введення санкцій, у тому числі заборони на в'їзд в США тим, хто причетний до фальсифікації справ політв'язнів в Україні", - повідомив адвокат Тимошенко Сергій Власенко.

Як розповів захисник, під час засідання комітету сенатори передали слова підтримки Юлії Тимошенко через її доньку Євгенію.

До слова, раніше Сполучені Штати Америки заявляли, що екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко має бути звільнена. Цю позицію озвучив посол США в Україні Джон Теффт.

12 вересня ЄП рекомендує Раді ЄС ратифікувати Угоду про асоціацію з Києвом в разі виконання вимог, зокрема, звільнення політичних взнів.