Надзвичайна ситуація

За його словами, якраз такий режим НС запроваджується, коли є великі техногенні стихійні лиха або ж їх загроза.

Звичайно, на сьогодні, є загроза терористичних та диверсійних актів і це очевидне рішення. Але є застереження, що подібними діями українська влада усіляко намагається уникнути відповіді на питання чому не запроваджується військовий стан, – сказав Мельник.

Заява спікера ВР просто роз'яснює механізм НС. А саме з ініціативою має виступити Президент України за поданням РНБО. Оскільки такого подання не було до ВР, то зрозуміло, що завтра його не буде на порядку денному.

Воєнний стан

Відтермінування оголошення воєнного стану, як він розповів, перейшло всі межі. А аргументація, яка звучить на користь того, чому досі він не оголошується – не сприймається ні суспільством, ні зарубіжними партнерами.

Чекають, що у момент оголошення у Верховну Раду зайде "зелений чоловічок" і виключить мікрофон, – сказав експерт.

Обстріл Маріуполя

По-перше, як вважає Мельник, Росія постійно намагається дистанціюватись, грати роль посередника. А по-друге, елементом дискусу Росії є те, що – насправді Україна не є самостійною і все коять американці, натівці. Це війна проти Росії руками України.

Генсек НАТО говорить про факти, які є в НАТО – про підтримку терористів Росією. Чому це важливо? Тому що є вже багато заяв і свідчень, що Росія безпосередньо бере участь в цьому конфлікті...Саме підтримка країною однієї із ворогуючих сторін є ознакою зброїної агресії. Тому Україна має оголошувати воєнний стан, – розповів експерт.

Воєнний стан

Як він розповів, настав час називати речі своїми іменами. АТО – це територія, на якій має бути оголошений воєнний стан. Це б зняло питання стосовно пенсій, постачання електроенергії – чи повинна Україна це все забезпечувати.

Водночас, є ознаки терористичної діяльності. Маріуполь – це найбільш кричущий зразок застосування актів терору на державному рівні. Тому в даному випадку, оголошення "ЛНР" та "ДНР" терористичними організаціями є абсолютно логічним. А Росію визнати країною, яка підтримує тероризм, – сказав Мельник.

Чи втрутиться світ?

Польща, за його словами, не буде посилати свої війська на територію України мінімум із двох причин: Польща є членом НАТО і має відповідні обмеження та зобов'язання. Це може втягнути НАТО в конфлікт із РФ.

Другий момент – Україна має право звертатися за військовою допомогою, але, на разі, продовжується абсурдна ситуація – звучать заяви про те, що є агресія, але не називається країна-агресор, не приймаються офіційні рішення стосовно декларування стану війни і тому, не думаю, що буде ініціатива якоїсь іншої країни, – розповів експерт.

"Лунають звинувачення, що деякі представники української влади керуються не стільки національними інтересами, скільки приватними інтересами. І, якщо це так, то на них чекає сумне майбутнє",– вважає Мельник.