Про це сьогодні, на III З'їзді шахтарів України, заявив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець.

За словами профспілкового лідера, в Україні не було масштабних страйків протягом 11 останніх років. Проте останнім часом гірники змушені вдаватися до страйків і активних протестів через те, що вугільна галузь опинилася під загрозою знищення. При цьому дії профільного відомства у профспілках вважають непрофесійними і безвідповідальними.

"На брифінгу міністра Демчишина (20 квітня. – Ред.) гірники ДП "Красноармійськвугілля” розповіли про заборгованість по зарплатах, – повідомив М. Волинець. – Відповідь міністра була такою: "Я не знав". Виявляється, кошти шахтарів йдуть у тому числі до банків-банкрутів. Така безвідповідальність є втратою довіри до органів влади".

За словами Михайла Волинця, профільне міністерство демонструє відсутність бажання чути шахтарів, перейматися їхніми проблемами.

"Міністра Демчишина довелося знімати з літака, щоб він прийшов на з'їзд тих, кого він має захищати. Ми вимагаємо, щоб він відзвітував про роботу і знову не втік на літак", – заявив профспілковий лідер.

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВП) Віктор Турманов зазначив, що керівництво Міненерго демонструє нездатність впоратися з критичною соціально-економічною ситуацією в галузі: програма розвитку вуглепрому заснована на явно нереалістичних показниках, реального стану справ у відомстві не знають і працюють у пожежному режимі.

"Не треба нас, шахтарів, догоджати подачками, паливно-енергетичний комплекс країни розбалансований, справа йде до катастрофи", – заявив профспілковий лідер.

На думку Турманова, з подачі профільного міністерства урядом ухвалювалися помилкові рішення, що підривають енергетичну безпеку країни.

Нагадаємо, III З'їзд шахтарів України відкрився сьогодні у столичному Міжнародному центрі культури та мистецтв (колишній Жовтневий палац). Участь у ньому беруть близько 800 делегатів – представників шахтарських колективів. На з'їзд прибув міністр енергетики й народні депутати.