Заступник голови АП Валерій Чалий повідомив, що Україна очікує на ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС 17-19 грудня під час зустрічі Президентів двох країн. Тим самим Польща може стати 12 країною, яка визнає угоду, і таким чином "Україна перейде рубікон асоціації".

Це (темпи ратифікації - 24) дає нам шанс сподіватися на те, що ратифікація Угоди про асоціацію займе не кілька років, як це прогнозували деякі експерти, а можливо, ми вийдемо на її повне введення в дію до кінця наступного року,
— сказав він під час брифінгу.

Нагадаємо, 12 грудня міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив про те, що Угоду про асоціацію України і ЄС сьогодні ратифікувала Хорватія.

Раніше Угоду про асоціацію України з Євросоюзом уже ратифікували Угорщина, Швеція, Естонія, Словаччина, Болгарія, Литва, Латвія, Мальта, Румунія та Польща. 10 грудня Угоду схвалив сенат Чехії. Також ратифікацію завершила сама Україна. Крім того, ратифікацію угоди підтримав Європейський парламент. Процедуру ратифікації Угоди про асоціацію України і Євросоюзу загалом повинні повністю завершити 28 країн-членів ЄС.

Україна сподівається, що Угода про асоціацію з ЄС буде остаточно ратифікована до травня наступного року.