"Україна є однією з найбільших країн в Європі з великою кількістю населення, що само собою впливає на велику кількість звернень наших громадян до Європейського суду. На кінець вересня, згідно зі статистикою Європейського суду, на першому місті за кількістю звернень Росія, на другому – Туреччина, третя – Італія, четверта – Румунія, і ми – п'яті. Проти України зараз на розгляді знаходиться 10 тисяч 400 скарг, що становить 7,5% від загальної кількості скарг поданих до Європейського суду", – каже Кульчицький.

Він додав, що найбільше скарг від українців надходить щодо затягування винесення вироків та надмірної тривалості розглядів в українських судах.

До слова, адвокат Юрія Луценка Ігор Фомін занепокоєний тим, що поки Європейський суд буде вирішувати чи законно посадили Луценка, той вже відсидить свій термін.

"Мається на увазі рішення Європейського суду з прав людини стосовно порушення права на справедливий суд. Але у нас поки немає на нього підстав. Ми маємо право звернутися туди, лише після того як буде розглянуто скаргу судом касаційної інстанції – Вищим спеціалізованим судом", - пояснив Фомін.