Про це заявив сьогодні міністр соціальної політики Павло Розенко на брифінгу.

За його словами, уряд хоче змінити філософію соціальної політики: від роздавання пільг всім Кабмін хоче перейти до адресних дотацій.

Або зараз приймемо ці болючі рішення, або не зробимо ніколи, — заявив Розенко.

Міністр наголосив, що в уряду була альтернатива — підвищити пенсійний вік і трудовий стаж, обмежити права виходу на пенсію за вислугою років, відмовитися від індексації пенсій скоротити виплати матерям і прийняти інші подібні болючі заходи.

Розенко підкреслив, що в результаті запропонованої реформи Кабмін планує в разі скасування пільг вже з грудня підвищити соціальні стандарти приблизно на 13%, зокрема, мінімальну заробітну плату і пенсію.

Інакше вже в липні уряд буде стояти перед питанням як виплачувати своєчасно пенсії і зарплати ... Якщо не приймати рішення, то завтра дефіцит Пенсійного фонду буде 100 млрд грн, ще через рік — 120 млрд грн, потім — 150 млрд грн, — зазначив він.

Коментуючи критику членів коаліції запропонованого урядового проекту, міністр соцполітики нагадав, що такі плани були закріплені в коаліційній угоді.

Нагадаємо, дефіцит Пенсійного фонду наступного року складе 90 млрд гривень. Ці гроші необхідні лише для того, щоб зберегти розмір пенсій та їх своєчасну виплату.