На думку правознавця, для притягнення Володимира Путіна до Гаазького трибуналу необхідна одна умова, якої зараз немає - це ратифікація Росією статуту трибуналу.

Але українська влада має фіксувати ці злочини, і передати ці матеріали міжнародному кримінальному суду. І я певен, що суд розпочне власне розслідування своєї справи і може видати ордер на арешт осіб, що зараз чинять акт агресії в Україні і злочини проти людяності, - розповів Василенко.

Правознавець також прокоментував позов Віктора Януковича до європейського суду, з проханням визнати його усунення з посади президента незаконним.

Читайте також: Янукович вимагає Суд ЄС визнати його "легітимним президентом"

Я не бачу перспективи Януковича щодо розгляду позову у Суді ЄС у Люксембурзі. Суддя і 9 генадвокатів попередньо розглядають матеріали справи і визначають чи ця справа справді для Люксембурзького суду, - наголосив правознавець.

Він також додав, що скоріш за все, цей позов – піар-акція екс-президента.

На думку Володимира Василенка, Україна дещо запізно звернулась до Стокгольмського арбітражу щодо "Газпрому”. Однак, дуже добре, що позов таки подали. І правозахисник має тверде переконання, що "газову справу" у суді Україна виграє.

Читайте також: Україна має шанси пережити опалювальний сезон без російського газу, — Гройсман

Правознавець також розповів, що справа щодо розстрілів на Майдані - на розгляді Міжнародного кримінального суду. Наразі відбувається співпраця між українськими правоохоронними органами і судом. Прокурор здійснює розслідування.

Від того, коли закінчиться розслідування в Україні, яка буде якість цього розслідування, якість документів, які Україна передасть суду. Від всіх цих факторів залежатиме висновок Міжнародного кримінального суду, - переконаний Василенко.