Про це йдеться у звіті моніторингової місії за 12 березня, опублікованому сьогодні, передає УНІАН.

Спостерігачі місії, перебуваючи у головному офісі Спільного центру з координації та контролю щодо дотримання режиму припинення вогню, який розташований у Соледарі (77 км на північ від Донецька, місто перебуває під контролем України), зустрілися з головою української частини спільного центру, генерал-майором Олександром Розмазніним.

Читайте також: Заступник Яценюка обговорив з ОБСЄ створення робочих груп

Генерал-майор повідомив місію, що поточна статистика демонструє найбільшу кількість випадків порушення режиму припинення вогню у березні. Зокрема, відповідно до статистики Спільного центру з контролю та координації, використовуються 120-міліметрові мінометні, 122-міліметрові та 152-міліметрові артилерійські установки.

Найбільш небезпечною територією залишається район Донецького аеропорту та навколишні села, "де впродовж 24 годин, які передували 8.00 11 березня, було зафіксовано 59 порушень".

Читайте також: У МЗС пояснили, чому повністю неможливо моніторити виконання мінських домовленостей

Розмазнін також "передав спостерігачам ОБСЄ список зброї та систем озброєння із зазначеними типом і класом цього озброєння, які, за його словами, були відведені українськими Збройними силами між 26 лютого та 7 березня", йдеться в повідомленні.

Генерал-майор наполягає на тому, що спостерігачі повинні мати повну свободу для пересування, а також зазначив, що якщо спостерігачі зустрічатимуть будь-які обмеження, вони мають зв’язуватися безпосередньо зі Спільним центром з контролю та координації, щоб мати можливість усунути ці обмеження.

Нагадаємо, постійна рада ОБСЄ прийняла на засіданні у Відні рішення про продовження мандата Спеціальної моніторингової місії (СММ) в Україні до 31 березня 2016 року.