Повідомляється, що до проведення параду і військово-спортивного свята від двох флотів залучено до 30 кораблів і суден, бронетехніка, близько 5 тисяч людей особового складу.

Рішення про встановлення професійного свята прийняли з метою відродження та розвитку національних морських традицій. Сьогодні в Україні – 18 морських торгових, 4 рибних і 13 річкових портів. А основними морськими портами є Іллічівськ, Південний, Маріуполь, Одеса, Рені, Херсон, Миколаїв, основною внутрішньою річковою магістраллю є річка Дніпро.

Як відомо, у 2008 році Указом № 1053 від 18 листопада 2008 року "Про День флоту Україна" третій Президент України Віктор Ющенко встановив в Україні професійне свято працівників морського і річкового флоту та військовослужбовців Військово-морських сил Збройних сил України, – або День флоту України. Тоді його вирішили відзначати щорічно у першу неділю липня. Проте, 30 грудня 2011 року чинний Президент Віктор Янукович скасував Указ попереднього Глави держави й підписав інший. Відтак, тепер День флоту України відзначають в останню неділю липня.