"Закрити пункти пропуску через державний кордон за переліком згідно з додатком. Міністерству закордонних справ повідомити дипломатичним представництвам іноземних держав в Україні, а також дипломатичним представництвам та консульським установам України інформацію про закриття пунктів пропуску", — йдеться у тексті розпорядження №106-р від 18 лютого, опублікованому на "Урядовому порталі".

Згідно з доданим до розпорядження переліком, закриті 10 пунктів пропуску в Луганській області, два — у Донецькій (три автомобільних, один залізничний та інші автомобільно-пішохідних), дев'ять — у Сумській та по одному — в Чернігівській та Харківській (всі автомобільно-пішохідні).

Обидва закритих переходи в Донецькій області та 5 з 10 в Луганській перебувають на ділянці українсько-російського кордону, яка не контролюється українською владою. Всі сім закритих неконтрольованих пунктів пропуску відносяться до категорії місцевих.

Нагадаємо, за останніх 5 місяців з Держприкордонної служби звільнили понад 2 десятки генералів. Ще 17 посадовців з вищого керівного складу — люстрували. Такі цифри наводить заступник голови відомства Василь Серватюк.