Про це йдеться в доповіді Amnesty International в Україні "Рік потому після протестів Євромайдану постраждалим відмовляють у правосудді".

Нездатність вирішити проблему масштабного свавілля під час протестів Євромайдан створює небезпеку того, що вже давно усталена безкарність співробітників міліції вкорениться ще глибше. Справедливість має бути відновлена, причому не тільки щодо вбитих, але і до багатьох тих, з ким жорстоко поводилися, — заявила директор представництва Amnesty International Тетяна Мазур.

У документі наголошено, що Amnesty International зафіксувала численні випадки незаконного застосування сили під час демонстрацій, в тому числі вбивства і катування.

Організація також зазначила, що неодноразово надавала українській владі докладні описи випадків свавільного і надмірного застосування сили, однак поки не відзначила жодних очевидних просувань у розслідуванні жодного з випадків, які відстежувала.

"На сьогоднішній день лише двох рядових співробітників органів внутрішніх військ визнали винними. Їхні дії зняли на відео, коли ті змусили чоловіка роздягтися догола і залишили на морозі у всіх на виду. Їх засудили до трьох і двох років позбавлення волі умовно за «перевищення влади і службових повноважень", — констатують в організації.

Amnesty International обурюється, що майже всі постраждалі, з якими вони розмовляли, заявили, що у них не брали свідчень в якості потерпілих, хоча багатьох спочатку допитували як підозрюваних. Нікому з них не повідомили про хід розслідування через багато місяців після подання скарг.

"Досі слідчі зусилля були зосереджені на вбивствах і ймовірній вині високопоставлених посадовців з попередньої влади, проте навіть щодо цього заяв про успіхи лунало більше, ніж спостерігалося результатів. Для більшості ж людей, які отримали поранення і зазнали жорстокого поводження, розслідування ледь почалися", — сказала Мазур.

У доповіді зазначається, що прокурори, з якими розмовляла Amnesty International, посилалися на те, що відразу після протестів силовики знищили докази і не бажали співпрацювати, і що в цьому полягали головні фактори, що перешкоджають розслідуванням. В якості інших причин також називалась відсутність матеріальної бази і дублювання повноважень в різних слідчих органах.

"Не можна не визнати величезну кількість випадків порушень і складність деяких справ. Однак ще більш важливий факт полягає в тому, що без докорінної реформи органів, що відповідають за розслідування свавілля силовиків, правосуддя для жертв свавілля під час подій Євромайдану залишиться лише невиразною перспективною", — вважає директор представництва Amnesty International в Україні.

Як відомо, новопризначений Генпрокурор України Віктор Шокін пообіцяв подати звіт голові комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрію Кожем'якіну про хід розслідування розстрілів на Майдані через 2 тижні.