Про це у вівторок на брифінгу повідомив речник Міністерства закордонних справ Євген Перебийніс, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми висловлюємо жаль з приводу поїздки колишнього прем'єр-міністра Японії Юкіо Хатоями в окупований Росією Крим. В Україні розуміють, що цей неординарний і неоднозначний японський політик на даний час не є членом парламенту і не займає ніяких офіційних посад. Нам також відомо і про його персональні і родинні зв'язки з Росією", — заявив Перебийніс.

За словами речника МЗС, в Україні цінують позицію уряду Японії про невизнання анексії Криму та практичні кроки Токіо з підтримки територіальної цілісності України. Він також додав, що позиція України щодо неприпустимості подібних поїздок залишається незмінною.

"Якщо його заяви про мету поїздки для ознайомлення з ситуацією в Криму є дійсно щирими, запрошуємо його в Київ, щоб почути історії десятків тисяч біженців і переселенців: етнічних українців, кримських татар і росіян, які змушені були залишити вдома через погрози та грубі і систематичні порушення їх прав самозваною владою півострова", — сказав Перебийніс.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня колишній прем'єр-міністр Японії Юкіо Хатояма приїхав до Криму на 3 дні.