Про це повідомила член фракції “Самопоміч”, секретар Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Вікторія Войціцька.

Цей закон дасть змогу залучити до українського бюджету мільярди гривень додаткових надходжень. Відтепер це можливо завдяки невідворотному проведенню загальних зборів акціонерних товариств, в яких держава володіє понад 50% голосуючих акцій, але менш як 60%, та ухвалення рішень щодо розподілу чистого прибутку таких товариств і виплати дивідендів. Зокрема, однією з таких компаній є “Укрнафта”,
- зазначила депутат.

Вона повідомила, що протягом довгих років ця норма закону дозволяла блокувати збори акціонерів ПАТ “Укрнафта”, де державі в особі НАК “Нафтогаз України” належить 50%+1 акція.

“Протягом чотирьох років Україна не могла отримати 1,8 млрд від прибутків “Укрнафти”, через те, що відповідне рішення про виплату блокувалося акціонерами. Тепер цю проблему вирішено, при тому права приватних компаній не порушуватимуться. Адже закон набуває чинності для підприємств з державною власністю прямо зараз, а без державної частки - з 1 січня 2016 року”, - наголосила вона.

Войціцька також повідомила, що депутати фракції “Самопоміч” разом із колегами по коаліції Сергієм Лещенком, Мустафою Найємом та Світланою Заліщук подавали свій альтернативний законопроект №1310-1, що також регулює це питання.

“Ми вирішили не ставити амбіції вище спільної справи і уникнути ризику провалити голосування зовсім. У підсумку - маємо 230 голосів, що забезпечили перемогу державних інтересів над олігархічними”, - констатувала вона.

Нагадаємо, 13 січня Верховна Рада прийняла закон про зниження кворуму, необхідного для проведення загальних зборів акціонерного товариства, з 60% до 50% + 1 акція. За відповідний законопроект №1310 проголосувало 230 депутатів.