Відтак, іншим країнам можна продати понад два мільярди одиниць скорочень викидів. До сьогодні лише дві країни - Іспанія та Японія купували квоти на викиди в України. Отримані кошти влада вже спланувала як витратити.

“Практично всі проекти, які були запропоновані нами, затверджені японською стороною. Частина грошей піде на теплосанацію будівель, заміну котлів в школах, дитячих садках та лікарнях. На сьогоднішній день ми практично закінчили узгодження проектів по 30 млн іспанських грошей”, - каже міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський.

Від Японії Україна отримала 430 мільйонів євро. Втім, шанси на реалізацію мають лише ті проекти, які дозволяють значно скоротити парникові викиди.

“Проектів на суму коштів порядка 2,8 мільярдів гривень, тільки соціальних, а грошей соціальних набагато менше, під соціальну сферу. Тому всі ті проекти, які не увійдуть у ці кошти, під продажу нових одиниць ми будемо одразу їх вносити в угоду і відпрацьовувати ці проекти з нових продаж одиниць”, - каже голова держагенства екоінвестицій Владислав Якубовський.

Узгодити, на які саме еко-проекти підуть так звані "кіотські" гроші, Мінекології збирається наступного місяця. Втілити ж їх в життя потрібно буде ще до кінця року. Адже перший період виконання зобов`язань Кіотського протоколу спливає у 2012-му.