"Відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз, будь-яка європейська держава, яка поважає принципи, на яких заснований ЄС, може подати заявку на членство. Членство вимагає , щоб країна-кандидат мала інститути, які гарантують демократію, верховенство права, права людини і повагу і захист меншин, а також мала реально працюючу ринкову економіку і була здатна самотужки впоратися з конкурентним тиском і силами ринку в рамках Союзу", - йдеться в повідомленні представництва Євросоюзу в Україні.

Дипломатична місія ЄС зауважує, що значним поступом на шляху до членства могла стати Угода про асоціацію, яку у Вільнюсі в листопаді 2013 року Віктор Янукович не підписав.

"Подавати чи не подавати заявку на вступ до ЄС є рішенням кожної окремої країни. Асоціація є кроком вперед у процесі і дозволяє кожній країні зважити, чи слід просуватися далі. Ми беремо до відома останні опитування громадської думки, які показують, що більшість українців підтримує майбутнє членство в ЄС", - наголошує представництво Євросоюзу.

До слова, на думку представника громадянського руху "Третя українська республіка" Романа Безсмертного, європейська спільнота не сприймає і не буде сприймати заяви, які звучать зараз з Києва.